Ekonomi

CAC 40 endeksi ECB kararından sonra yükselişe geçti

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını bir kez daha artırdı ve politika sıkılaştırmasını muhtemelen durduracağının sinyalini verdi. Bu karar, Fransa’nın önde gelen hisse senedi endeksi olan CAC 40 endeksinin %1,19 artışla 7.309 puanda kapanmasına yol açtı.

Alstom öne çıkan performans sergiledi

Bireysel hisse senetleri açısından Alstom, %4,9’luk kayda değer bir kazanç kaydederek öne çıkan performans sergiledi. Fransız demiryolu devi, 2022-2023 mali yılı için gelir beklentisini yükseltti ve siparişlerinin %30 arttığını duyurdu. Alstom’un CEO’su Henri Poupart-Lafarge, şirketin “çok iyi bir ivme yakaladığını” ve “kârlılık hedeflerine ulaşmak için güçlü bir potansiyele sahip olduğunu” söyledi.

Bouygues, LVMH ve Hermès hisseleri de yükseldi

Alstom’u yüzde 2,5 artışla Bouygues takip etti. Fransız inşaat ve telekomünikasyon grubu, üçüncü çeyrekte gelirinin %11 arttığını ve yıl sonu hedeflerini koruduğunu açıkladı. Bouygues’in CEO’su Olivier Roussat, şirketin “iyi bir performans gösterdiğini” ve “pazar payını artırmak için çalıştığı” belirtti.

Lüks markalar LVMH ve Hermès’in de hisse senedi fiyatları, Çin Halk Bankası’nın büyük Çin bankalarına yönelik zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesine ilişkin açıklamasının ardından yüzde 2,4 oranında arttı. Bu hamle Çin ekonomisindeki likiditeyi artırmayı amaçlıyordu. Çin pazarı, lüks sektörü için önemli bir gelir kaynağıdır ve bu nedenle Çin’deki ekonomik gelişmeler lüks hisselerini etkilemektedir.

Thales ve Stellantis NV hisseleri düştü

Bunun tersine, akşamın ilerleyen saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası ile planlanan müzakereler öncesinde Thales %1 ve Stellantis NV %0,7 oranında düşüş yaşadı. Thales, Fransız savunma ve havacılık şirketidir. Stellantis NV ise Fiat Chrysler Automobiles ve Peugeot SA’nın birleşmesinden oluşan küresel otomotiv grubudur. Otomotiv sektörü, küresel yarı iletken kıtlığı nedeniyle üretim kesintileriyle karşı karşıyadır. Bu durum da otomotiv hisselerinin performansını olumsuz etkilemektedir.