Ekonomi

Brezilya Borsası, ABD Verileri ve Emtia Fiyatlarıyla Yükseldi

Brezilya’nın en büyük hisse senedi endeksi Ibovespa, Perşembe günü ABD’den gelen sıcak ekonomik verilerin Fed’in bu yılki sıkılaştırma görünümü üzerindeki etkisini değerlendirirken, emtia destekli hisse senetlerinin güçlü desteğiyle art arda dördüncü yükseliş seansını gerçekleştirdi. Endeks günü %1,1 artışla 119.481 puanda tamamladı.

Madencilik Devi Vale Öne Çıktı

Ibovespa’nın açık ara en büyük bileşeni olan madencilik devi Vale’nin hisseleri, JPMorgan’ın ülkenin güçlü altyapı faaliyeti nedeniyle Çin’deki güçlü çelik talebini gerekçe göstererek çok sayıda önemli demir cevheri madencisine yönelik hedef fiyatları yükseltmesinin ardından %4,3 oranında arttı. Vale, dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi olarak Çin’in en önemli tedarikçilerinden biridir. Çin, dünyanın en büyük çelik üreticisi ve tüketicisidir.

Petrobras Ham Petrol Fiyatlarından Faydalandı

Brezilya’nın devlet kontrolündeki petrol şirketi Petrobras da ham petrol fiyatlarının 10 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından %2,5 oranında değer kazandı. Brent ham petrolün varili 80 doların üzerine çıkarken, ABD ham petrolün varili de 76 doların üzerine çıktı. Petrol fiyatları, küresel talebin toparlanması ve OPEC+ grubunun arz artışını sınırlamasıyla desteklendi.

Grupo Casas Bahia Yeni Hisselerde İndirim Yaptı

Ancak tüm hisse senetleri yükselişte değildi. Perakende devi Grupo Casas Bahia (eski adıyla Via), şirketin yeni hisse arzının önceki günün kapanışına göre yaklaşık %28’lik bir indirimle gerçekleştirilmesinin ardından %18,9 oranında değer kaybetti. Şirket, yeni hisselerini 12,35 Brezilya realinden (2,30 ABD doları) sattı ve böylece yaklaşık 4 milyar Brezilya reali (750 milyon ABD doları) topladı. Şirket, yeni hisse arzının amacının organik ve satın alma yoluyla büyümeyi finanse etmek olduğunu söyledi.