Ekonomi

Yeni Eğitim Yılı Başladı, Ama Zorluklar Bitmedi

Bugün yeni eğitim yılı başladı. 20 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen dersliklerde yerini aldı. İlk ders matematikti. Ancak öğrenciler ve aileler için zorluklar bitmedi. Servis ücretleri, beslenme çantaları, okul katkı payları derken cüzdanlar boşalıyor. Ekonomik kriz, döviz kuru ve cari açık da vatandaşın belini büküyor. Siyasette ise muhalefet blokunda ve CHP’de kaos yaşanıyor.

Servis Ücretleri Uçtu

Yeni eğitim yılında servis ücretleri de arttı. Küçük kentlerde sorun yok gibi görünse de büyük şehirlerde durum farklı. İstanbul gibi Ankara gibi büyük şehirlerde hayata yansıması tahmin edilebilir: Çok ciddi bir kaos.

Servis ücretleri, ulaşım zamları, akaryakıt fiyatları ve enflasyon nedeniyle yükseldi. Bazı illerde servis ücretleri 2.500 lirayı aştı. Aileler bu duruma tepkili.

Beslenme Çantaları Dolmuyor

Öğrencilerin beslenme çantalarını doldurmak da aileler için zorlaştı. Kimilerine göre 40 liraya doluyor o çanta ama 40 liraya ne koyuyorsunuz? Bir sandviç, bir meyve suyu, belki bir tanecik içine meyve… En fazla.

Çocuklarımıza biçtiğimiz şey bu mudur? Bu hükümet döneminde gerçekten insanların insanlık onuruna uygun yaşayacağı şartlar çok zedelendi.

Her insanın insanlık onuruna yaraşır bir barınma hakkı var. Aynı şekilde her çocuğun da sağlıklı ve yeterli beslenme hakkı var.

Okul Katkı Payları Alınıyor

Okulların açılmasıyla birlikte okul katkı payları da alınmaya başlandı. Devlet okulları dahil paralar isteniyor yüksek miktarlarda.

Okul katkı payları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliği gereği alınmaması gereken ancak okulların ihtiyaçlarını karşılamak için velilerden talep edilen paralardır.

Okul katkı payları, velilerin ekonomik durumuna göre değişiyor. Bazı okullarda 100 lira, bazılarında 500 lira isteniyor.

Ekonomik Kriz Derinleşiyor

Yeni eğitim yılında ailelerin cebini yakacak bir diğer unsur da ekonomik kriz. Döviz kuru ve cari açık rekor seviyelere ulaştı.

Dolar gene yükselişteydi. Şu anda 26 lira 86-87 kuruş civarında gidiyor geliyor. 27 liraya mı kalmış durumda. Euro da 29 liraya gene ramak kalmış.

Petrolün varil fiyatı da artıyor. Bu da benzine ve motorine zam olarak yansıyor. Çarşamba gece yarısı zam gelmesi bekleniyor her ikisine de 1.50 TL. Yani bir buçuk lira zam gelecek. Büyük zam gerçekten.

Cari açık da açıklandı temmuzda. Haziranda yükselir kapanır gibi olmuştu. Bir fazladan söz ediliyordu. Tekrar bir açık söz konusu. Beklentiler ekonomi uzmanlarının anketinden çıkan beklenti 4.5 milyar dolar civarındaydı. 5,5 milyar dolar olarak açıklandı cari açık. Yani 1 milyar dolarlık bir sapma var.