Dünya

İsrail, Suudi Arabistan ile Küresel Ulaşım Merkezi Olmayı Planlıyor

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in küresel bir ulaşım merkezi haline gelmesi için Suudi Arabistan ile işbirliği yapacaklarını açıkladı. Bu plan, Hindistan’ı Avrupa’ya bağlayacak bir enerji koridoru projesinin bir parçası.

Netanyahu, pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail’in artık İsrail, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri üzerinden Avrupa’yı Hindistan’a bağlayan enerji koridoru için kritik bir kavşak olması planlanan küresel bir ulaşım merkezi haline geleceğini söyledi. Bu vizyonun ABD Başkanı Joe Biden tarafından desteklendiğini ve dünya ekonomisinde büyük bir değişiklik yaratacağını belirtti.

Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) olarak adlandırılan plan, İsrail ve Suudi Arabistan üzerinden geçen demiryolu, gaz ve fiber optik hatları aracılığıyla Hindistan’ı Avrupa’ya bağlayacak. Bu proje, Washington ve Riyad’ın İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşme anlaşmasını da içerecek yeni bir güvenlik anlaşması müzakere ettiği dönemde geldi.

Netanyahu, “İsrail’i zaten siber, su ve gaz alanında küresel bir merkez haline getirdik. Artık aynısını ulaşım, enerji ve küresel iletişimde de yapacağız” dedi.

Netanyahu, İsrail’in tarih boyunca fetih seferlerinin bir parçası olarak üzerine saldıran imparatorluklar için her zaman bir geçiş noktası olduğunu hatırlattı. Ancak şimdi İsrail Devleti’nin barış köprüsü olarak yüzünü değiştireceğini ve dünya ekonomisinde merkezi bir kavşak haline geleceğini vurguladı.