Dünya

Ermenistan, Rusya’nın “mutlak kayıtsızlığını” eleştiriyor

Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkiler, Eylül 2022’de Azerbaycan güçlerinin Ermenistan topraklarına saldırdığı ve her iki tarafta da yaklaşık 400 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalarda birkaç kilometrekarelik araziyi ele geçirdiği olaydan bu yana giderek kötüleşiyor.

Ermenistan, Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (CSTO) üyesidir ve Rusya ile ikili savunma anlaşması bulunmaktadır. Ancak hem Moskova hem de CSTO, Ermenistan adına müdahale etmeyi veya Azerbaycan’ın saldırısını kınamayı reddetti (yalnızca küçük bir CSTO izleme heyeti gönderildi). Birkaç ay sonra Ermenistan, CSTO tatbikatına ev sahipliği yapmayı reddetti ve bloğa katılımını daha da düşürdü.

Daha yakın zamanda, İtalyan La Repubblica gazetesine 2 Eylül’de verdiği röportajda Başbakan Nikol Paşinyan, Rus barış güçlerinin Azerbaycan’la 2020’deki savaştan bu yana görevlendirildikleri Dağlık Karabağ’daki Ermenileri korumadaki “başarısızlığını” eleştirdi. Kendisi aynı zamanda Erivan’ın güvenliği için neredeyse tamamen Rusya’ya bağımlı olma şeklindeki “stratejik hatasından” da yakındı ve Batı ile daha kapsamlı işbirliği yapılması konusunu düşündü.

Ve bu, Dışişleri Bakanlığı’nın üç gün önce yaptığı, Eylül 2022 saldırısı ve 15 Haziran 2023’te Azerbaycan birliklerinin sınırdan Ermenistan’a doğru ilerlediği olay da dahil olmak üzere, bakanlığın Azerbaycan’ın saldırganlık eylemleri olarak adlandırdığı eylemlere Rusya’nın “kesinlikle kayıtsızlığını” eleştiren bir açıklamanın ardından geldi. Ermenistan ile Dağlık Karabağ’ı birbirine bağlayan Laçin yolu üzerindeki kontrol noktası.

Ermenistan, Ukrayna’ya insani yardım gönderiyor

Ve şimdi Erivan, Rusya’nın işgalinden bu yana ilk kez Ukrayna’ya insani yardım paketi gönderiyor. RFE/RL’nin Ermeni servisi, (kesin niteliği ve miktarı açıklanmayan) yardımın , Kiev’de Ukrayna’nın başlattığı Üçüncü Bayanlar ve Baylar Zirvesi’ne katılan başbakanın eşi Anna Hakobyan tarafından dağıtılacağını bildirdi.

Bu hareket, Ermenistan’ın Ukrayna ile dayanışmasını göstermesi ve Rusya’nın bölgedeki nüfuzuna meydan okuması olarak yorumlanabilir. Ukrayna, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi ve doğusundaki ayrılıkçı bölgeleri desteklemesi nedeniyle Rusya ile savaş halindedir. Ermenistan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini açıklamıştır.

Ermenistan’ın Ukrayna’ya insani yardım göndermesi, aynı zamanda Ermenistan’ın Batı ile ilişkilerini geliştirmeye yönelik bir adım olarak da görülebilir. Ermenistan, 2018 yılında Avrupa Birliği ile Kapsamlı ve Geliştirilmiş Ortaklık Anlaşması’nı imzalamıştır. Ayrıca, Ermenistan NATO ile de işbirliği yapmaktadır ve NATO’nun Afganistan ve Kosova’daki barış gücü operasyonlarına katkıda bulunmaktadır.

Rusya, Ermenistan’ı terk edemez

Rusya ise, Ermenistan’ın eleştirilerine ve eylemlerine tepki gösterdi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov 7 Eylül’de şöyle yanıt verdi : “Bu durumda, bu tür tatbikatların yapılmasının durumun istikrara kavuşturulmasını kolaylaştırmayacağı kesindir – her halükarda, karşılıklı güven atmosferinin güçlendirilmesini kolaylaştırmayacaktır. bölge.”

Peskov, bu açıklamayı Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın 5 Eylül’de yaptığı duyurunun ardından yaptı. Bakanlık, Ermeni ve ABD birliklerinin bu ayın sonlarında 9 günlük bir tatbikat yapacağını söyledi. Bakanlık, tatbikatın “barışı koruma misyonları sırasında çatışan taraflar arasındaki istikrar operasyonlarına” odaklanacağını söyledi.

İki gün önce Peskov, Paşinyan’ın La Repubblica röportajında Rusya’nın Güney Kafkasya bölgesinden “terk edildiği” yönündeki sözlerini reddetmişti. “Rusya bu bölgenin ayrılmaz bir parçasıdır, dolayısıyla hiçbir yere gidemez. Rusya, Ermenistan’ı terk edemez” dedi.

Rusya, Ermenistan’ın stratejik bir ortağı ve müttefiki olarak kalmaya devam ediyor. Ermenistan şu anda yaklaşık 10.000 Rus askerine ev sahipliği yapıyor ve bunların 5.000’i Gümrü’deki 102. Rus askeri üssünde konuşlanmış durumda. Diğerleri Zvartnots Uluslararası Havaalanı da dahil olmak üzere Erivan’da bulunuyor.

Rus sınır birlikleri uzun süredir Ermenistan-Türkiye ve Ermenistan-İran sınırlarını denetledi ve son zamanlarda buradaki gerilimlere tepki olarak Azerbaycan sınırının bazı bölümlerine konuşlandırıldı.

Ek olarak 2.000 Rus barış gücü askeri, 2025 yılında sona erecek 5 yıllık görev süresi boyunca etnik Ermeni nüfuslu Dağlık Karabağ bölgesinde konuşlandırılıyor.

Rusya, Ermenistan’ın güvenliğini sağlamak için önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Ancak Ermenistan da kendi çıkarlarını korumaya çalışıyor!

Ermenistan da kendi çıkarlarını korumak ve Rusya’ya bağımlılığını azaltmak için çeşitli adımlar atıyor. Ermenistan, Ukrayna’ya insani yardım göndererek hem Rusya’ya bir mesaj veriyor hem de Ukrayna ile ilişkilerini güçlendiriyor. Ermenistan, aynı zamanda ABD ve AB ile de askeri ve ekonomik işbirliği yaparak Batı ile bağlarını artırıyor. Ermenistan, Rusya ile olan ilişkilerini tamamen koparmak istemiyor, ancak daha fazla seçenek arıyor.

Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkilerin geleceği, bölgedeki güç dengesine, Azerbaycan ve Türkiye’nin tutumuna ve Ermenistan’ın iç siyasi durumuna bağlı olacaktır. Ermenistan, Rusya’nın desteğine ihtiyaç duyuyor, ancak aynı zamanda kendi egemenliğini ve çıkarlarını savunuyor. Rusya ise, Ermenistan’ı terk etmek istemiyor, ancak aynı zamanda Azerbaycan ile de iyi ilişkiler kurmaya çalışıyor. Bu nedenle, Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkilerde hem işbirliği hem de gerilim unsurları devam edecektir.