Politika

CHP’li Tanrıkulu’na TV100’deki Konuşması Nedeniyle Soruşturma

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TV100’de katıldığı canlı yayında yaptığı yorumlar nedeniyle hakkında soruşturma başlatıldı. Tanrıkulu, Türk Ceza Kanunu’nun 301. ve 216. maddeleri kapsamında “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama” ve “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama” suçlarından sorumlu tutuluyor.

Tanrıkulu Ne Demişti?

Tanrıkulu, dün akşam TV100’de yayınlanan “Gündem Özel” programına telefonla bağlanarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. Tanrıkulu, programda şunları söylemişti:

  • “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerine, Atatürk’e, Cumhuriyet’e, laikliğe karşı bir saldırı var.”
  • “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerine karşı saldırıyı yapanlar da AKP iktidarıdır.”
  • “AKP iktidarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkma projesinin bir parçasıdır.”
  • “AKP iktidarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkma projesinin bir parçası olduğu için de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerine karşı saldırıyor.”
  • “AKP iktidarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkma projesinin bir parçası olduğu için de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerini savunanlara karşı da saldırıyor.”
  • “AKP iktidarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkma projesinin bir parçası olduğu için de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerini savunanlara karşı da baskı uyguluyor, gözaltına alıyor, tutukluyor, cezaevine atıyor.”
  • “AKP iktidarı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkma projesinin bir parçası olduğu için de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerini savunanlara karşı da halkın desteğini almak için kin ve düşmanlık tohumları ekiyor.”

Soruşturma Nasıl Başladı?

Tanrıkulu’nun bu sözleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti. Başsavcılık, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Tanrıkulu hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi:

  • “TV100 televizyon kanalında 08/09/2023 tarihinde saat 21:00 sıralarında canlı yayına bağlanan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yaptığı yorumlar nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen ‘Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama’ ve 216. maddesinde düzenlenen ‘Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama’ suçlarından soruşturma başlatılmıştır.”
  • “Soruşturma kapsamında, söz konusu yayının kaydı temin edilmiş olup, gerekli inceleme ve değerlendirme işlemleri devam etmektedir.”

Tanrıkulu’nun Tepkisi

Tanrıkulu, soruşturma haberini sosyal medya hesabından paylaştı. Tanrıkulu, Twitter’da yaptığı paylaşımda şunları yazdı:

  • “TV100’de yaptığım açıklamalar nedeniyle hakkımda soruşturma başlatılmış. Bu soruşturma, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerine sahip çıkmak isteyen herkesi sindirme girişimidir.”
  • “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerine sahip çıkmak suç değildir. Suç olan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerine saldırmaktır.”
  • “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerine saldıranlar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkma projesinin bir parçası olanlar hesap verecektir.”
  • “Biz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucu değerlerini savunmaya devam edeceğiz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz. Halkımızın yanında olacağız.”