Ekonomi

ABD’de Ham Petrol Stokları Düşüyor! Platin fiyatları, son bir yılda %40 artarak onsu 1.200 dolara yaklaştı

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ham petrol stoklarının 1 Eylül haftasında 7,2 milyon varil azalarak 425,4 milyon varile gerilediğini bildirdi. Bu, art arda dördüncü haftalık düşüş ve beklentilerin üzerinde bir çekilme oldu. Benzin stokları da 3,8 milyon varil azalarak 220,1 milyon varile indi. Bu veriler, ABD’de talebin arttığına ve arzın sıkıştığına işaret ediyor.

Bu hafta başında Çin’den gelen beklenenden zayıf makroekonomik veriler piyasa duyarlılığını sınırlamış olsa da, ABD’de ham petrol stoklarının çekilmesi ve benzin stoklarındaki haftalık düşüş, ICE Brent’in ayakta kalmasına güçlü bir destek sağladı. Varil başına 90 dolar. Suudi Arabistan ve Rusya’nın arz ve ihracat kesintilerinin Aralık 2023’e kadar uzatılması, küresel dengeleri önemli ölçüde değiştirmedi ancak ilerleyen süreçte arzın sıkılaşacağına dair yükseliş söylemini yineledi.

Beyaz Saray Alaska’daki Sondajı İptal Ediyor

Biden yönetimi , Trump dönemi kira satışlarının “ciddi kusurlu” olduğunu ve Alaska yetkililerinin öfkesine yol açacak şekilde yasal eksikliklere dayandığını iddia ederek Arktik Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı kıyısında kalan son petrol ve gaz kiralama sözleşmelerini de iptal etti. Bu karar, Biden’ın iklim değişikliğiyle mücadele etme taahhüdünün bir parçası olarak fosil yakıtlara karşı sert bir duruş sergilediğini gösteriyor.

Arktik Ulusal Yaban Hayatı Koruma Alanı (ANWR), Alaska’nın kuzeydoğusunda yaklaşık 19 milyon dönümlük bir alanı kaplayan ve biyolojik çeşitliliği, vahşi yaşamı ve yerli kültürleri korumak için kurulan bir doğal parktır. ANWR’nin kuzeyindeki sahil şeridi ise büyük petrol ve gaz rezervlerine ev sahipliği yapmaktadır. Trump yönetimi, ANWR’nin sahil şeridindeki 1,6 milyon dönümlük alanda petrol ve gaz arama ve üretimi için kira satışları düzenlemişti. Ancak Biden yönetimi, bu satışların çevresel etki değerlendirmesi, yerli danışma ve diğer yasal gereklilikleri karşılamadığını belirterek iptal etti.

Hindistan Gaz Tedariklerine Prim Veriyor

Hindistan , doğal gaz alımlarını artırmaya hazırlanıyor. Alışılmışın dışında kuru hava ile zayıf hidroelektrik ve rüzgar üretiminin son 16 ayın en kötü kesintilerine yol açması nedeniyle, Delhi’nin kamu hizmet şirketlerinden enerji santrali bakımının tamamlanmasını hızlandırmalarını ve üretimi maksimuma çıkarmalarını istemesinin ardından Hindistan , doğal gaz alımlarını artırmaya hazırlanıyor. Hindistan’ın doğal gaz talebi, 2023 yılında 2019 yılına göre %40 artarak 200 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor. Hindistan, doğal gaz ihtiyacının yaklaşık %50’sini ithal etmektedir.

Hindistan’ın doğal gaz alımını artırma planları, Asya’daki sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı bir zamana denk geliyor. LNG fiyatları, artan talep, arz kesintileri ve nakliye maliyetlerindeki yükseliş nedeniyle son bir yılda yaklaşık dört katına çıktı. Hindistan, LNG fiyatlarının düşmesini bekleyerek uzun vadeli sözleşmeler yapmaktan kaçınmıştı. Ancak şimdi, enerji güvenliği için daha fazla LNG sözleşmesi yapmak zorunda kalabilir.

Fransa Nükleer Gücü Yeniden Gücüne Kavuşuyor

Fransa’nın elektrik üretimi, geçen yıl görülen 30 yılın en düşük seviyelerini aştı ve ulusal enerji şirketi EDF’nin 300-330 TWh hedefi doğrultusunda geriledi; bugüne kadar 2023 yılında stres korozyonuna en duyarlı 16 reaktörden 11’ini onardı. Fransa, elektriğinin yaklaşık %70’ini nükleer enerjiden üretmektedir. Ancak geçen yıl, koronavirüs salgını, bakım çalışmalarını geciktirdi ve nükleer santrallerin kapasite faktörünü düşürdü. Bu da elektrik üretiminde bir düşüşe yol açtı.

Fransa’nın nükleer gücünün yeniden gücüne kavuşması, Avrupa’daki elektrik fiyatlarını baskı altına alabilir. Avrupa’da elektrik fiyatları, doğal gaz ve kömür fiyatlarındaki artış, yenilenebilir enerji kaynaklarının değişkenliği ve karbon emisyonu kotalarındaki yükseliş nedeniyle rekor seviyelere ulaştı. Fransa’nın nükleer santrallerinin tam kapasitede çalışması, elektrik arzını artırabilir ve fiyatları düşürebilir.

Diğer Haberler

Irak Kürdistanı’nın bölgesel hükümeti,Ceyhan’dan petrol akışının (günde yaklaşık 400.000 varil) tamamen durması ve federal yetkililerin Temmuz ayında Erbil’e petrol transferini durdurması üzerine, Bağdat’a tahsis edilen fonları yarı özerk bölgeye dağıtması çağrısında bulundu . Irak Kürdistanı, petrol gelirlerinin paylaşımında uzun süredir Bağdat ile anlaşmazlık yaşıyor.

Kanada’nın önde gelen orta ölçekli şirketi Enbridge (TSE: ENB), gaz dağıtım işini ikiye katlayarak Dominion Energy’den (NYSE:D) toplam 14 milyar dolar karşılığında üç kamu hizmeti şirketini (East Ohio Gas, Questar Gas ve Public Service of North Carolina) satın almayı kabul etti . Bu satın alma, Enbridge’in ABD’deki doğal gaz altyapısını genişletmesine ve karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olacak.

Dünyanın en büyük offshore rüzgar santrali geliştiricisi Orsted (CPH:ORSTED), Biden Yönetimi artan faiz oranları ve daha az vergi kredisi ortamında daha fazla destek sağlamadığı sürece ABD’deki rüzgar projelerinden uzaklaşmaya hazır olacağını belirtti . Orsted, ABD’de 2,9 GW’lık offshore rüzgar kapasitesine sahip veya geliştirme aşamasında olan altı projeye yatırım yapmıştı.

Dünya Platin Yatırım Konseyi’ne göre değerli metal, daha önce beklendiği gibi 2023’te çok daha büyük bir arz açığı kaydedecek ve Güney Afrika’daki durgun arz ve yüksek talebin etkisiyle 1 milyon onsluk rekor seviyeye ulaşacak. Platin, otomotiv, kimya, cam ve elektronik endüstrilerinde kullanılan bir katalizördür. Platin fiyatları, son bir yılda %40 artarak onsu 1.200 dolara yaklaştı.

BAE’nin ulusal petrol şirketi ADNOC, 2026’dan itibaren derin jeolojik oluşumlarda 1,5 mtpa CO2 yakalayıp kalıcı olarak depolamayı amaçlayan Habshan-Bab entegre gaz projesinin inşaatına başladığını duyurdu. Bu proje, BAE’nin karbon yakalama ve depolama (CCS) kapasitesini iki katına çıkaracak ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya katkıda bulunacak.