Dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden bazıları, bu hafta Münih’te düzenlenen ve mobilitenin elektrikli geleceğinin bir kez daha ön plana çıkacağı IAA Mobility 2023’ün katılımcıları arasında yer alıyor.
Volkswagen, Mercedes ve BMW gibi Alman eski otomobil markaları kendi sahalarında bir etki yaratmaya çalışırken, son zamanlarda elektrikli otomobillere geçişte geride kaldılar, çünkü anlaşılır bir şekilde uluslararası yanmalı motorlar üzerinde de çalışmaya devam ediyorlar. Tesla ve Çin pazar lideri BYD gibi daha uzmanlaşmış şirketler öne geçti.
2023’ün ilk yarısında BYD tek başına neredeyse 1,2 milyon şarjlı elektrikli araç (plug-in hibritler dahil) sattı; bu rakam BMW, Volkswagen ve Mercedes’in toplam toplamının kabaca iki katı.
Statista’dan Felix Richter’in gösterdiği gibi, CleanTechnica’nın tahminlerine dayanan aşağıdaki grafikte, BYD ve Tesla, GAC Aion, SGMW ve Li Auto gibi diğer Çinli markaların da en büyükler arasında yer aldığı küresel EV pazarında önemli bir liderliğe imza attılar. büyük iç pazarları sayesinde oyuncular.
BYD, Avrupa’ya açılıyor
Ve Almanya’nın otomotiv ağır topları (ve diğer Avrupalı otomobil üreticileri) için işleri daha da kötüleştirmek adına, yakın zamanda Çin’in 1 numaralı otomobil markası olarak Volkswagen’i geride bırakan şirketin artık gözünün önünde Avrupa var.
Pazartesi günü BYD, Münih’te Avrupa pazarı için altı model sundu ve bunun bir yıldan kısa bir süre önce girdiği pazarda iş anlamına geldiğini gösterdi.
Şirketin sunduğu modeller arasında, 2022’de Çin’de piyasaya sürülen ve 0-100 km/s hıza 4,8 saniyede çıkabilen premium sedan Han EV yer alıyor. BYD ayrıca, 2021’de Çin’de piyasaya sürülen ve 490 km’ye kadar menzile sahip olan orta boy SUV Tang EV’nin bir versiyonunu da tanıttı.
Avrupa’da BYD’nin başarısı
Ocak ve Temmuz ayları arasında BYD, yurt dışına 92.469 EV satarak şimdiden 2022 toplamını aştı. Şirket, Avrupa’da büyümeye devam etmek için kararlı ve 2023’ün sonuna kadar Avrupa’da yıllık 100.000 EV satmayı hedefliyor.
Ancak, Çin’de, özellikle de otomotiv üstünlüğüyle övünen Almanya’da üretilen arabalara hâlâ bir miktar damga vurulduğundan, Avrupalı tüketicilerin Çinli yeni gelene nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor.
Yine de, BYD’nin Avrupa’da elektrikli otomobiller için bir güç merkezi haline gelmek için güçlü bir konumda olduğu açık. Şirketin, geniş ürün yelpazesi, rekabetçi fiyatları ve hızlı büyüme oranı, Avrupa pazarında önemli bir oyuncu olmasını sağlayacak gibi görünüyor.