Dünya

Chevron’un Avustralya’daki LNG tesislerinde grev ertelendi

Chevron’un Avustralya’daki Gorgon ve Wheatstone LNG tesislerinde çalışan işçilerin grev eylemi, Cuma günü yerel saatle sabah 6’ya kadar ertelendi.

Sendikalar daha önce 7 Eylül’de kısmi greve başlama ve ardından 14 Eylül’de başlayıp iki hafta sürecek olan tam greve gitme tehdidinde bulunmuştu.

Chevron Avustralya sözcüsü, “Hem çalışanların hem de şirketin çıkarına olan sonuçları ararken pazarlık süreci üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. “Tesislerimizde kesinti olması durumunda güvenli ve güvenilir operasyonları sürdürmek için adımlar atmaya da devam edeceğiz.”

Precision LNG danışmanı Richard Pratt, “Endüstriyel eylemden kaçınmak için tüm yolları araştırmak gerçekten çok önemli” dedi. “Grevler başladığında partiler birbirinden daha da uzaklaşıyor, bu da memnuniyet verici bir gelişme.”

Chevron tarafından işletilen iki Avustralya LNG tesisi geçen yıl küresel LNG arzının yaklaşık %7’sini oluşturdu. Müzakerelerin uzatılması, bir başka Avustralyalı ihracatçı olan Woodside Energy Group Ltd.’nin kendi fabrikasında grevi önlemek için geçen ay işçilerle vardığı uzlaşmanın ardından geldi.

Grev tehdidinin etkisi

Bloomberg, Avrupa ve Asya’da talebin durgun olması nedeniyle herhangi bir sanayi eyleminin etkisinin ilk başta sınırlı olabileceğini, ancak uzun süreli kesintinin yoğun kış sezonunda alternatif kargolar için iki bölge arasında bir ihale savaşına yol açmış olabileceğini belirtiyor.

Grev tehdidi, sendikaların üç fabrikadaki potansiyel işçi eylemleri için ilk kez oy kullandığı Ağustos başından bu yana küresel gaz piyasalarını sarsıyordu. Avrupa gaz endeksi bir noktada yüzde 40 artış gösterdi ve bu durum, Rusya’nın boru hattı gaz akışının kesilmesinin ardından kıtanın LNG’ye olan yoğun bağımlılığını ortaya koydu.

Avrupa’da LNG ithalatı son dönemde yaşanan düşüşün ardından toparlanıyor ve bu durum, bakım nedeniyle Norveç’ten gelen boru hattı gaz akışının azalmasının dengelenmesine yardımcı oluyor. Yine de tüccarlar arzdaki uzun süreli düşüşlere karşı yüksek alarmda kalmayı sürdürüyor.