Mevzuat

Anayasa Mahkemesi’nin Toplu Sözleşme İkramiyesinin iptal kararı tartışmalara neden oldu!

Bizim-Sen Genel Başkanı Uğur ŞEN, Anayasa Mahkemesi’nin 2009 yılında iptal ettiği toplu sözleşme ikramiyesinin, anayasaya aykırı olduğu için verilmemesi gerektiğini savundu. ŞEN, sendikalara üye olan memurların para için değil, inanç ve güven duydukları için sendikaya katılmaları gerektiğini belirtti.

ŞEN, yaptığı yazılı açıklamada, 2009 yılında Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği toplu sözleşme ikramiyesinin, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye eklenen Ek Madde 4 ile verildiğini hatırlattı. Bu maddenin, kamu görevlileri sendikasına üye olup, kendisinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, anılan kesintinin yapıldığı her ay için 5 YTL tutarında sendika ödeneği verilmesini öngördüğünü kaydetti.

ŞEN, bu maddenin, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından kabul edilen ve Türkiye’nin de onayladığı 98 ve 151 sayılı uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu ileri sürdü. Bu sözleşmelerin, kamu görevlileri örgütlerinin kamu makamlarından tamamen bağımsız olmasını ve kamu makamlarının her türlü müdahalesine karşı yeterli korumadan yararlanmasını öngördüğünü vurguladı.

ŞEN, ayrıca Anayasa’nın 51. maddesinin de sendikaların bağımsızlığı ilkesini benimsediğini belirterek, şöyle devam etti:

“Kamu görevlileri sendikasına üye olan kamu görevlilerine, kendilerinden üyelik ödentisi kesintisi yapılan her ay için belirli bir tutarda sendika ödeneği verilmesi, dolaylı yoldan sendikalara ve üyelerinin gönüllülük esasına dayalı katılımlarına müdahale anlamı taşıdığından, Anayasa’nın 51. maddesine aykırıdır. İptali gerekir. Bizim-Sen olarak bu kararı yerinde buluyoruz. Şu anda anayasaya aykırı olmasına rağmen verilen toplu sözleşme ikramiyesi, toplu sözleşme desteğinin tekrar iptal edilmesi gerekiyor. Memurlar para için değil inanıyor güveniyorsa sendikalara üye olsunlar, anayasa mahkemesinde belirtildiği gibi sendikaların bağımsız olması açısından devlet tarafından sendika üyelerine ne ad altında olursa olsun para verilmemelidir. Yıllarca sendika ile uğraşanlar bunu bilmemesi vahim, bilipte gündeme getirmemesi dahada vahim.”