Eğitim

MEB’den Flaş açıklamalar: okullarda cep telefonu kullanımı, zorunlu kayıt bağışı, sınıf tekrarı, devamsızlık!

okullarda cep telefonu kullanımına ilişkin olarak şunları söyledi: “Çocukların sınıflara cep telefonuyla girmemesini rica ediyoruz. Çocuklar kendilerinin veya öğretmenlerinin görüntülerini seslerini kaydedip paylaşıyorlardı. Bunun da yapılmasını istemiyoruz. Öğretmenlerimizden de rica ediyoruz. Bu konuda okul yöneticilerimizle de görüştük. Okul yöneticilerimiz de bu konuda duyarlı davranacaklarını ifade ettiler.”

Bakan Tekin, cep telefonu kullanımının öğrencilerin dikkatini dağıttığını, öğrenme sürecini olumsuz etkilediğini ve sosyal medya bağımlılığına yol açtığını belirtti. Bu nedenle okullarda cep telefonu kullanımının sınırlandırılması gerektiğini vurguladı.

Zorunlu Kayıt Bağışı

Bakan Tekin, velilerden kayıt bağışı isteyen okullarla ilgili olarak da şunları söyledi: “Ne kayıt ücreti var ne de bağış zorunluluğu var. Velileri zorlayan arkadaşları uyarıyoruz. Bu konuda velilerimizin de bize bildirimde bulunmalarını istiyoruz. Biz de bu konuda gerekli denetimleri yapıyoruz. Okullarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için bütçemizden kaynak aktarıyoruz. Velilerimizin de bu konuda mağdur edilmemesini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz.”

Bakan Tekin, kayıt bağışının gönüllülük esasına dayandığını, velilerin istedikleri takdirde okullara destek olabileceklerini ancak bunun bir zorunluluk olmadığını ifade etti.

Sınıf Tekrarı

Bakan Tekin, sınıf tekrarıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Liseyi bitirmiş çocuklarımızın temel alanlarda eksik kalmasıyla ilgili bir sürü yorum yapıyoruz. Şimdiki mevcut durumda bütün öğrenciler genel ortalaması 50 olduğunda, sınıfı geçebilecek durumda. Böylece asgari başarı ortalaması tutmuyor. Bununla alakalı bir tedbir almak gerekiyordu. Okul devamsızlığı, sınıf tekrarı konusunda ısrarcıyız. Bunun eğitim öğretimi sekteye uğrattığını problemlerden olduğunu düşünüyoruz. Yönetmeliğimiz yayın sürecinde. Sınıf tekrarıyla ilgili hususları kamuoyuyla paylaşacağız.”

Bakan Tekin, sınıf tekrarının öğrencilerin başarısını artırmak için bir fırsat olduğunu, öğrencilerin eksik kaldıkları alanları tamamlamalarını sağlayacağını ve böylece daha kaliteli bir eğitim almalarını sağlayacağını belirtti.

Devamsızlık ve Açık Lise

Bakan Tekin, devamsızlık ve açık lise konularını beraber değerlendirdiğini ve şunları söyledi: “Açık liseyle ilgili, açık liseye kayıt olma oranı beni gerçekten şaşırttı. 30 kişilik sınıfta 20-25 kişinin açık liseye kayıt yapması öğretmenleri de rahatsız ediyor. Öğretmenlerin yerini değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Bu yönetilebilir bir süreç değil. Bu kadar kamusal yatırım yapıyoruz, örgün eğitim zorunlu ise benim bunu Milli Eğitim Bakanı olarak hayata geçirmem gerekiyor. Örgün eğitim çağındaki çocukların devam edebilecekleri bir alan değil orası. Açık liseye kayıt yaptıran öğrencilerimiz ile özel öğretim kurslarındaki öğrencilerin sayısına bakıyoruz, orada da değiller. Merdivenaltı, denetimsiz, izinsiz ve içeriği konusunda çocuğa faydası olmayan kurslar var. Bizi tedbir almaya iten konu bu. Web sayfamızda izinli özel öğretim kursları var, bunların programları, üniversite sınavında karşı karşıya kalabilecekleri içerikleri alabilecek cinsten. Velilerimizi çocuklarını merdivenaltı kurslara göndermeme konusunda uyarıyoruz.”

Bakan Tekin, devamsızlığın da eğitimin kalitesini düşürdüğünü, öğrencilerin okula devam etmelerinin önemli olduğunu ve bu konuda okul yöneticileri, öğretmenler ve velilerle iş birliği yapacaklarını söyledi.