Ekonomi

Türk Lirası, Yüksek Enflasyon Karşısında Değer Kaybediyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %9.9, yıllık %58.94 arttı. Beklenti ise %56 olması yönündeydi. Bu rakam, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in enflasyon rapor sunumunda belirttiği 2023 sonu hedefinin bugünden gelmiş olması anlamına geliyor.

Enflasyonun yıl sonuna kadar %70-%75 bantlarına kadar yükselmesi bekleniyor. Baz etkisinin ise 2024 Temmuz ayında başlayacağı öngörülüyor. Bu süreçte enflasyonun %85-%90 seviyelerine çıkması mümkün görünüyor.

Enflasyonun yükselmesinin temel nedenlerinden biri de artan para arzı. Para arzının artması, Türk Lirası’nın değerini düşürüyor ve mal ve hizmet fiyatlarını yukarı çekiyor. Dolar kuru ise enflasyona tepki vermeyerek 26-27 seviyelerinde seyrediyor.

Uzmanlar, dolar kurunun daha da yükselmesi ve devalüasyon ihtimalinin olduğunu belirtiyor. Bunun için mevduatın tasfiye edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Mevduat, 3 trilyon lira gibi büyük bir kütle ile piyasada duruyor ve dolar kurunu baskılıyor.

Mevduatın tasfiye edilmesi için sert faiz artırımları, Körfez ülkeleri ziyaretleri ve JP Morgan görüşmeleri yapıldı ancak bunlar sonuç vermedi. Körfez ülkeleri ve JP Morgan, bekle-gör politikasında olduklarını açıkladılar.

Mevduatın tasfiye edilmesi için vade sonlarında bazı bütçe limitleri getirilme ihtimali de masada tutuluyor. Örneğin, 1 milyon lira altındaki limitlerin tasfiye edilmesi gibi bir karar alınabilir.

Uzmanlar, seçimler sonrasında yaşanan kademeli yukarı yönlü hareketlenmenin benzerinin tekrar oluşabileceğini düşünüyorlar. Bu durumda dolar kurunun 37 kıyılarına kadar yeniden devam eden bir yükseliş tablosu içerisinde olabileceğini söylüyorlar.