Kültür-sanat

Trebenna Antik Kenti’nin Tarihi Podcast ile Anlatılıyor

Konyaaltı Belediyesi, Spotify’da yaptığı podcastler ile ilçenin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini dinleyicilere tanıtıyor. Bu podcastlerden biri de Trebenna Antik Kenti’nin tarihi hakkında bilgi veriyor. Trebenna Antik Kenti, Konyaaltı ilçesinin Geyikbayırı ve Çağlarca mahalleleri arasında yer alan Sivridağ’ın kuzey eteğinde bulunuyor. Bu kent, Anadolu’nun yerli halklarından Solimlerin toprakları olarak biliniyor. Kent, Helenistik çağdan Bizans dönemine kadar kesintisiz yerleşim görmüş bir alan. Kentte kaya ve lahit mezarlar, imparator kültü tapınağı, agora, magazin, iki kilise, işlikler ve akropol gibi yapılar bulunuyor.

Bu makalede, Trebenna Antik Kenti’nin tarihi hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Makalede ayrıca, Konyaaltı Belediyesi’nin Spotify’daki podcast hesabına nasıl ulaşabileceğinizi de öğrenebilirsiniz.

Trebenna Antik Kenti Nerede?

Trebenna Antik Kenti, Antalya körfezine hakim bir konumda, 680 metre yükseklikte yer alıyor. Sulak ve tarıma elverişli arazisiyle stratejik öneme sahip bu bölge, Likya, Pamfilya ve Pisidia kavşağında bir sınır kenti olarak kurulmuş. Kentin adı, Solimlerin yaşadığı bölge olan Trebenna Dağı’ndan geliyor. Solimler, Anadolu’nun yerli halklarından Luvilerin soyundan gelen savaşçı karakterleriyle bilinen bir topluluk.

Trebenna Antik Kenti, Konyaaltı ilçesinin Geyikbayırı ve Çağlarca mahalleleri arasında yer alıyor. Kentin ulaşımı için Geyikbayırı Mahallesi’nden geçen asfalt yoldan Çağlarca Mahallesi’ne doğru devam edilmesi gerekiyor. Yolun sonunda ise kent ile ilgili bilgi veren bir tabela bulunuyor. Tabeladan sonra ise yaklaşık 1 kilometrelik bir patika yoldan yürüyerek kente ulaşılabiliyor.

Trebenna Antik Kenti’nin Tarihi

Trebenna Antik Kenti’nin tarihi hakkında kesin bilgiler olmamakla birlikte, ilk kez 1890’lı yıllarda Polonya kökenli Alman araştırmacı Karol Lanckoroski tarafından keşfedildiği biliniyor. Lanckoroski, Pamfilya ve Pisidya’nın önemli kentlerini belgeleyen bir çalışma yapmıştı. Ancak Trebenna Antik Kenti, uzun yıllar orman içerisinde unutuldu.

Kent, 1997-2005 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Nevzat Çevik başkanlığında yürütülen “Antalya Beydağları Yüzey Araştırmaları” projesiyle yeniden gün yüzüne çıkarıldı. Bu proje kapsamında kentte yapılan kazılarda çeşitli buluntular ortaya çıkarıldı.

Trebenna Antik Kenti, Helenistik çağdan Doğu Roma (Bizans) dönemine kadar kesintisiz yerleşim görmüş bir alan. Helenistik dönemde kurulan kent, Roma döneminde de önemini korumuş. Kentte Roma dönemine ait imparator kültü tapınağı, agora (pazar yeri), magazin (depo) gibi yapılar bulunuyor. Ayrıca kentte kaya ve lahit mezarlar da dikkat çekiyor. Bu mezarların bazıları üzerinde Grekçe yazıtlar da bulunuyor.

Bizans döneminde ise kent küçülerek, akropol çevresine örülmüş surların içine çekilmiş. Trebenna’da bu devirden iki kilise kalıntısı görülüyor. Bunlardan biri akropolün doğusunda, kaya tapınağının arkasındaki Erken Bizans Kilisesi. Bu kilise yıkıldıktan sonra, akropolün güney batı yamacındaki dar bir taraça üzerinde, freskleri günümüze kısmen ulaşmış küçük bir Ortaçağ Kilisesi yapılmış. Bu kilise, Semavi Eyice tarafından 1977’de inceleyerek bilim dünyasına tanıtılmıştı. Nevzat Çevik ve ekibi ise bu kiliseyi 2001-2002 yılları arasında yürüttükleri çalışmada detaylı olarak ele almışlardı.

Konyaaltı Belediyesi’nin Podcast Hesabı

Konyaaltı Belediyesi, dijital dönüşüm çalışmaları çatısı altında hayata geçirdiği podcastler ile ilçenin tarihi, turistik ve doğal güzelliklerini dinleyicilere tanıtıyor. Dünyaca ünlü popüler müzik dinleme programı olan Spotify’daki hesabıyla müzik tutkunlarını birbirinden farklı müziklerle buluşturan Konyaaltı Belediyesi, burada yaptığı podcastler ile de bölgenin kültürünü ve değerlerini paylaşıyor.

Konyaaltı Belediyesi’nin Spotify’daki podcast hesabına [buradan] ulaşabilirsiniz. Hesapta yer alan podcastlerden biri de Trebenna Antik Kenti’nin tarihi hakkında bilgi veriyor. Bu podcasti [buradan] dinleyebilirsiniz.