Kültür-sanat

Döşemealtı’nda ‘Türk’ün Ateşle İmtihanı’ coşkusu

Döşemealtı Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yıl dönümünde sanatseverlere unutulmaz bir tiyatro ziyafeti sundu. Halide Edip Adıvar’ın Kurtuluş Savaşı anılarını kaleme aldığı ‘Türk’ün Ateşle İmtihanı’ isimli romanından uyarlanan oyun, Yeşilbayır Yeşilpark Kültür Merkezi’nde sahnelendi.

Oyunu izleyenler hayran kaldı

Oyunda Devlet Sanatçısı Dilek Türker, iki farklı yaştaki Halide Edip Adıvar’ı, Tayfun Yılmaz ise Mustafa Kemal Atatürk’ten İsmet İnönü’ye, Dr. Adnan’dan Arslan Kaptan’a kadar 16 farklı karakteri başarıyla canlandırdı. Oyunun yönetmenliğini ise Hakan Altıner yaptı.

Oyun, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik dönemlerini, Halide Edip’in gözünden anlatırken, Türk milletinin ateşle imtihanını da gözler önüne serdi. Oyunu izleyenler, sanatçıların performanslarına ve oyunun sahne tasarımına, kostümüne, ışık ve müziklerine hayran kaldı. Oyun sonunda seyirciler, Türker ve Yılmaz’ı dakikalarca ayakta alkışladı.

Sanatçılara çiçek ve halı hediye edildi

Oyunun ardından Döşemealtı Belediyesi Başkan Yardımcısı Cevat Yanar ve CHP Döşemealtı İlçe Başkanı Veli Çok, sahneye çıkarak sanatçılara teşekkür etti. Yanar ve Çok, Türker ve Yılmaz’a çiçek ve ilçenin kültürel mirası olan tarihi Döşemealtı Halısı hediye etti.

Dilek Türker, Döşemealtı seyircisinin tiyatroya olan ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Böylesine önemli bir günde bu sahnede sizlerle olmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Tüm Döşemealtı halkına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Tayfun Yılmaz ise “Bu oyunu oynamak bizim için bir onur. Bu oyunu sizlere sunmak ise bir ayrıcalık. Bu oyunun her sahnelendiği yerde büyük ilgi görmesi, Kurtuluş Savaşı ruhunun hala canlı olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Oyunun yazar ve yönetmeni Hakan Altıner de “Bu oyunu yazarken çok titiz davrandım. Halide Edip’in romanını okudum, araştırma yaptım, kaynaklara başvurdum. Bu oyun, tarihimizi anlatan bir belgesel niteliğinde. Bu oyunu sahneleyen Döşemealtı Belediyesi’ne ve bu oyunu izleyen siz değerli seyircilere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Oyun, 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında Döşemealtı Belediyesi tarafından ücretsiz olarak sunuldu. Oyunu izlemek isteyenler, Yeşilbayır Yeşilpark Kültür Merkezi’ne akın etti. Oyunun biletleri günler öncesinden tükendi. Oyunu izlemeye gelenler arasında Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, Döşemealtı Belediyesi Meclis Üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş vardı.