Ekonomi

Ağustos ayında enflasyon yüzde 7,32 artacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 4 Eylül Pazartesi günü açıklanacak ağustos ayı enflasyon verileri öncesinde, AA Finans’ın Finans Enflasyon Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistlerin tahminleri belli oldu.

Ekonomistlerin beklentileri

Ankete göre, ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 7,32 oldu. Ankete katılan 12 ekonomistin ağustos ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 2,40 ve en yüksek yüzde 9,20 aralığında yer aldı.

Ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 7,32) göre bir önceki ay yüzde 47,83 olan yıllık enflasyonun yüzde 56,37’ye çıkacağı hesaplanıyor.

Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi ağustosta yüzde 61,01’den 65,51’e yükseldi.

Enflasyonda son durum

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), temmuzda bir önceki aya göre yüzde 9,49 artış göstermişti. Yıllık bazda ise TÜFE temmuzda yüzde 47,83 ile son 19 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Temmuzda ana harcama grupları itibarıyla endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 13,97, ev eşyasında yüzde 11,38 ve lokanta ve otellerde yüzde 10,67 artış gerçekleşmişti.

Enflasyon hedefleri

Merkez Bankası’nın (TCMB) enflasyon hedefi ise bu yıl için yüzde 5 olarak belirlenmişti. TCMB’nin son Enflasyon Raporu’nda yer alan tahminlere göre ise TÜFE’nin bu yıl sonunda orta noktası yüzde 14,1 olmak üzere yüzde 12 ile yüzde 16 aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise geçen hafta katıldığı bir televizyon programında, “Enflasyonda düşüş sürecine girdikten sonra faiz indirimine başlayacağız” demişti. Kavcıoğlu, “Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayana kadar sıkı para politikası duruşunu koruyacağız” ifadesini kullanmıştı.