Gündem

Enerji Bakanı Bayraktar: Sondaj yapılmayan yer bırakmayacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir canlı yayında Türkiye’nin enerji politikası, sondaj faaliyetleri ve uluslararası işbirlikleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin enerji ihtiyacını ithalatla karşıladığını hatırlatan bakan Bayraktar, “Sondaj yapılmayan yer bırakmayacağız” dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak için yerli ve yenilenebilir kaynaklara yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu kapsamda, Karadeniz’de 405 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yaptıklarını hatırlatan Bayraktar, “Bu, Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfidir. Gabarda üretim biraz daha hızlı ilerliyor. Bugün itibariyle 20 bin varillik üretime çıkmış durumdayız. Sakarya’dan yeni müjdeler beklediğimiz gibi Türkiye’nin birkaç tane daha gabaraya ihtiyacı var” dedi.

Bayraktar, Karadeniz’deki doğalgaz keşfi sonrası çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirtirken, sondaj vurulacak yeni noktaları da duyurdu. “Önümüzdeki dönemde sondaj yapmayı planladığımız alanlardan bir tanesi Orta ve Doğu Karadeniz. Hem Ordu’da hem Rize’de hedeflediğimiz sahalar var. Bakalım inşallah oralarda da güzel haberler alacağız” diye konuştu.

Bakan Bayraktar, ayrıca Eylül ayında Van’da bir sondaj yapacaklarını da müjdeledi.

Suudi Arabistan ile mutabakat zaptı imzaladıklarını söyledi

Bakan Bayraktar, enerji işbirliği konusunda arayışların sürdüğünü belirtti. Suudi Arabistan Maden ve Sanayi Bakanı’nın kendisini ziyaret ettiğini ve görüşme sonrası bir mutabakat zaptı imzaladıklarını söyledi.

“Bu mutabakat zaptı ile karşılıklı yatırımlar başta olmak üzere madencilik alanında geniş bir işbirliğinin önünü açmış olduk” diyen Bayraktar, bu anlaşmanın önemli unsurlarından bir tanesinin kritik madenler denen dünyada herkesin üzerinde durduğu madenlerle ilgili işbirliğini içerdiğini vurguladı.

Bayraktar, bunları en kısa sürede daha somut ortaklık anlaşmalarına da döndürmek istediklerini ifade etti.