Türkiye, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlere hazırlanırken, siyasi partiler arasında ittifak krizi yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte oluşturulan Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı, yerel seçimlerde aynı şekilde devam edecek mi? Bu sorunun cevabını arayan partiler, farklı stratejiler izliyor.
İYİ Parti: Kendi Kadrolarımızla Seçime Gireceğiz
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde Millet İttifakı’nın bir parçası olarak CHP, SP ve DP ile birlikte hareket etmişti. Ancak yerel seçimlerde bu ittifakın devam edip etmeyeceği konusunda net bir açıklama yapmayan Akşener, son mesajında yol haritasını belirledi.
Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Yerel seçimlerde ise İYİ Parti olarak elbette kendi kadrolarımızla milletimizin huzuruna çıkacağız” dedi. Akşener, yerel yönetimlerin önemine vurgu yaparak, “Bizim için yerel yönetimler sadece belediyecilik değil, demokrasinin teminatıdır” ifadelerini kullandı.
Akşener’in bu açıklaması, Millet İttifakı’nın yerel seçimlerde dağıldığı yönünde yorumlandı. Ancak Akşener, ittifaka kapıyı tamamen kapattığını söylemedi. Akşener, “Biz her zaman olduğu gibi milletin yanındayız. Milletin istediği her türlü işbirliğine açığız” diyerek, yerel planda bazı işbirlikleri olabileceğinin sinyalini verdi.
MHP: Cumhur İttifakı Devam Edecek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın bir parçası olarak AK Parti ile birlikte hareket etmişti. Bahçeli, yerel seçimlerde de bu ittifakın devam edeceğini duyurdu.
Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Cumhur İttifakı’nın tüm bileşenleri 31 Mart 2024 seçimlerine heves ve heyecan içinde hazırlanacak, ortak akıl ve anlayış içinde işbirliğini sürdürecektir” dedi. Bahçeli, ittifak sisteminin en önemli sorununun ayrılıkçı yapıların sistemin içine sızma çabası olduğunu belirterek, “Cumhur İttifakı, Türkiye’nin bekasını, birliğini, bütünlüğünü, kardeşliğini savunan, milli ve manevi değerlere bağlı bir ittifaktır” ifadelerini kullandı.
Bahçeli, ittifaka katılmayacaklarını ilan eden Akşener’e de tepki gösterdi. Bahçeli, “Ayrı ayrı seçime girme çağrısının bizim nazarımızda ciddi alınacak bir tarafı yoktur. Seçime ayrı girmek isteyenlerin elinden tutan, önüne geçen de yoktur. Bu çareyi seslendirenlerin yerel planda işbirliği ve ittifaklara hem açık kapı bırakıp hem de tek başına seçime girmekten bahsetmesi sadece tutarsızlık değil, bununla beraber akıl tutulmasıdır” dedi.
Bahçeli, ittifak için bir çağrı daha yaptı. Bahçeli, “Kutlu yürüyüşümüze katılmak, Türk ve Türkiye yüzyıl hedeflerinin gerçekleşmesine omuz vermek, merkezi yönetimle yerel yönetim arasında sarsılmaz köprü inşa etmek isteyen kim varsa ise gönlümüz onlara açıktır” diyerek, Cumhur İttifakı’na davet etti.
CHP: İttifak Kararı Henüz Alınmadı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yerel seçimlerde ittifak yapacaklarına dair henüz net bir açıklama yapmadı. Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Bizim için yerel seçimlerde en önemli kriter belediyecilik anlayışımızdır. Biz belediyeleri halkın hizmetine sunmak istiyoruz. Bu konuda kimlerle işbirliği yapacağımız henüz netleşmedi” dedi.
Kılıçdaroğlu, 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde Millet İttifakı’nın bir parçası olarak İYİ Parti, SP ve DP ile birlikte hareket etmişti. Ancak yerel seçimlerde bu ittifakın devam edip etmeyeceği konusunda belirsizlik sürüyor. CHP’nin bazı büyükşehirlerde aday belirleme sürecinde yaşadığı sorunlar da ittifak tartışmalarını alevlendiriyor.
CHP’nin yerel seçimlerde izleyeceği stratejiyi belirleyecek olan kurultayın tarihi henüz belli değil. CHP’de ilçe kongreleri devam ederken, kurultayın Ekim ayında yapılması bekleniyor. Kurultayda alınacak kararlar, CHP’nin yerel seçimlerdeki duruşunu ortaya koyacak.