Mevzuat

Hollanda Aile Birleşimi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Hollanda, Avrupa Birliği’nin en gelişmiş ve refah seviyesi yüksek ülkelerinden biridir. Bu nedenle, Hollanda’da yaşayan veya çalışan eşi ya da partneri olan Türk vatandaşları, aile birleşimi yoluyla Hollanda’ya yerleşmek isteyebilirler. Peki, Hollanda aile birleşimi başvurusu nasıl yapılır? Hangi koşulları sağlamak gerekiyor? Gerekli belgeler nelerdir? Mülakat süreci nasıl işliyor? İşte bu soruların cevapları:

Avrupa Birliği Kararı

Avrupa Birliği kararı doğrultusunda, Kasım 2013’ten itibaren Türkiye vatandaşı olarak Hollanda aile birleşimi başvurusunda bulunmak için gereken geçici oturma iznine sahip olma koşulu kaldırılmıştır . Bu, aile birleşiminden faydalanmak isteyen ve yasal olarak Hollanda’da ikamet etmeyen Türk vatandaşlarının direkt olarak Hollanda’dan oturma izni başvurusu yapabilecekleri anlamına gelmektedir . Bu karar, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’nın 13. maddesine dayanmaktadır .

Başvuru Koşulları

Hollanda aile birleşimi başvurusu yapmak için bazı koşulları sağlamak gerekmektedir. Bunlar şunlardır:

  • Aile birleşimiyle Hollanda’da yaşamayı düşünen eşlerin 21 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir .
  • Hollanda’da kalıcı oturma izni olan biriyle ilişkinizin olması gerekmektedir. Bunun resmi evlilik kapsamında olmasına gerek yoktur. Evli olmayan çiftler de aile birleşimi başvurusunda bulunabilirler. Ancak, ilişkinizin en az 18 aydır devam ediyor olması ve birlikte yaşadığınızı kanıtlamanız gerekmektedir .
  • Hollanda’da ikamet eden eş ya da partnerin yeterli seviyede gelire sahip olması lazımdır. Bu kapsamda, Hollanda vatandaşı ya da Hollanda’da oturma iznine sahip olan kişinin en az bir yıllık bir iş sözleşmesi ile birlikte asgari ücret seviyesinde bir gelirinin olması beklenmektedir . 2021 yılı için asgari ücret seviyesi 1.701,80 euro brüt olarak belirlenmiştir .

Gerekli Belgeler

Hollanda aile birleşimi başvurusunda bulunurken sunmanız gereken belgeler şunlardır:

  • Başvuru formu
  • Pasaport
  • Doğum belgesi
  • Evlilik cüzdanı veya ilişki belgesi
  • İkamet adresi belgesi
  • Hollanda’da ikamet eden eş ya da partnerin iş sözleşmesi, maaş bordrosu ve banka hesap ekstresi
  • Hollanda’da ikamet eden eş ya da partnerin oturma izni belgesi
  • Başvuru ücreti

Bu belgelerin Türkçe veya İngilizce olması gerekmektedir. Eğer başka bir dilde ise, yeminli tercüman tarafından çevrilmesi gerekmektedir .

Mülakat Süreci

Hollanda aile birleşimi başvurusunda bulunduktan sonra, Hollanda Konsolosluğu tarafından mülakata çağrılabilirsiniz. Bu mülakat, ilişkinizin gerçekliğini ve Hollanda’ya uyum sağlayabilmenizi test etmek için yapılır . Mülakat sırasında, şu tür sorularla karşılaşabilirsiniz:

  • Eşinizin veya partnerinizin adı, doğum tarihi, mesleği, hobileri nedir?
  • Eşinizle veya partnerinizle nasıl tanıştınız? Ne zamandır birliktesiniz?
  • Eşinizin veya partnerinizin ailesi hakkında ne biliyorsunuz? Onlarla iletişiminiz nasıl?
  • Eşinizle veya partnerinizle nasıl iletişim kuruyorsunuz? Hangi araçları kullanıyorsunuz?
  • Eşinizin veya partnerinizin yaşadığı ev hakkında ne biliyorsunuz? Kaç odalı, hangi semtte, kirası ne kadar?
  • Hollanda’ya gittiğinizde ne yapmayı planlıyorsunuz? Çalışacak mısınız, eğitim alacak mısınız, dil kursuna gidecek misiniz?
  • Hollanda kültürü ve toplumu hakkında ne biliyorsunuz? Hollanda’da yaşamak sizin için nasıl bir deneyim olacak?

Bu soruların yanı sıra, fotoğraf, mesaj, e-posta gibi ilişkinizi veya evliliğinizi ispat eden delilleri sunmanız gerekir .

Başvuru Süresi ve Sonucu

Hollanda aile birleşimi başvurusu için öncelikle bir oturma vizesine ve oturma iznine aynı anda başvuru yapılır. Bu başvuruyu Hollanda’daki partneriniz sizin için yapabilir. Ya da siz Türkiye’den şahsen konsolosluğa aile birleşimi vizesi için başvurabilirsiniz . Oturma vizesi ile ülkeye giriş yaptığınızda, Hollanda’da oturma izni ve aile birleşimi başvurusunda bulunabilirsiniz .

Başvurunuzun sonucunu öğrenmek için ortalama 90 gün beklemeniz gerekmektedir . Başvurunuz kabul edilirse, Hollanda’da beş yıllık bir oturma izni alırsınız. Bu sürenin sonunda, kalıcı oturma izni veya vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz . Başvurunuz reddedilirse, karara itiraz edebilirsiniz .

Hollanda aile birleşimi başvurusu yapmak isteyen Türk vatandaşları için önemli bilgileri paylaştık. Umarız bu makale size yardımcı olmuştur. Daha fazla bilgi için Hollanda Konsolosluğu’nun web sitesini ziyaret edebilirsiniz .