Dünya

Almanya’da Cinsiyet ve İsim Değiştirme Yasası Değişiyor

Almanya’da, cinsiyet ve isim değiştirmek isteyenler için yeni bir yasa tasarısı hazırlandı. Tasarıya göre, isteyen herkes basit bir prosedürle cinsiyetini ve adını değiştirebilecek. 14 yaşından küçük çocuklar anne babalarının başvurusuyla, 14-18 yaş arasındaki çocuklar ailelerinin onayıyla cinsiyet değiştirebilecekler. Dileyen kendisine cinsiyetsiz olarak da kaydettirebilecek. 18 yaşından itibaren herkes nüfus dairesinde uzman görüşü şartı olmadan cinsiyet ve isim değişikliği yapabilecek.

Yasanın Onaylanması Gerekiyor

Yeni yasa tasarısının öncelikle federal meclisi ve eyaletler meclisinde onaylanması gerekiyor. Adalet Bakanı Christine Lambrecht, yasa tasarısının “küçük bir grubu etkileyecek ama onlar için çok önemli” olduğunu söyledi. Lambrecht, “Bu insanların kendi kimliklerini tanımlama hakkına saygı duymak zorundayız” dedi.

LGBT Dernekleri Memnun, Sağ Partiler Tepkili

Yeni yasa tasarısını destekleyen LGBT dernekleri, bunun “uzun zamandır beklenen bir adım” olduğunu belirtti. Dernekler, yasa tasarısının “cinsiyet çeşitliliğini tanıyan ve koruyan” bir yasa olduğunu ifade etti.

Yeni yasa tasarısına tepki gösteren sağ partiler ise, bunun “toplumsal cinsiyeti yok sayan” ve “kimlik bunalımına yol açan” bir yasa olduğunu savundu. Partiler, yasa tasarısının “çocukların ve gençlerin gelişimini tehlikeye atacağını” ve “toplumun temel değerlerini sarsacağını” öne sürdü.

Mevcut Yasa Aşağılayıcı Bulunmuştu

Almanya’da şu anda da cinsiyet değiştirmek mümkün ancak 1980’de kabul edilen yasaya göre uzun süren bir psikolojik muayene ve mahkeme kararı şartı var. Ayrıca, cinsiyet değiştirmek isteyenlerin iki uzman raporu sunması ve 3 bin euro civarında masraf yapması gerekiyor.

Birçok kişi bu yasanın aşağılayıcı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi de 2017’de yasayı anayasaya aykırı bulmuştu. Mahkeme, yasanın “cinsiyet kimliğinin özgürce geliştirilmesi hakkını ihlal ettiğini” ve “cinsiyetsiz bir seçeneğin olmamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu” kararlaştırmıştı. Mahkeme, yasayı değiştirmek için hükümete 2018 sonuna kadar süre vermişti. Ancak, hükümet bu süreyi kaçırmıştı. Yeni yasa tasarısı, mahkemenin kararına uygun olarak hazırlandı.