Kültür-sanat

İzmir Enternasyonal Fuarı 92. Kez Gençlik ve Umut Temasıyla Açılıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 1-10 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta düzenlenecek olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) tanıtım toplantısında konuştu. Soyer, fuarın bu yılki temasının ‘gençlik’ olduğunu ve Türkiye’ye umut vermek istediklerini söyledi.

İzmir Fuarı’nın Köklü Tarihi

İzmir Enternasyonal Fuarı, Türkiye’nin en eski ve en prestijli fuarı olarak biliniyor. Fuarın temelleri, 1923 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında gerçekleştirilen İzmir İktisat Kongresi’nde atıldı. 1936 yılında ise Behçet Uz’un girişimiyle fuar Kültürpark’a taşındı.

İzmir Fuarı, tarihi boyunca pek çok önemli olaya tanıklık etti. 2. Dünya Savaşı sırasında bile kapalı kalmayan fuar, Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı oldu. Soğuk savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği arasındaki rekabeti yansıtan fuar, aynı zamanda kültür ve sanatın da merkezi haline geldi. Zeki Müren, Barış Manço, Cem Karaca gibi ünlü sanatçılar fuarın sahnelerinde performans sergiledi.

1990 yılında İZFAŞ tarafından yönetilmeye başlayan fuar, bugün de Türkiye’nin en büyük ticaret ve kültür etkinliği olarak devam ediyor.

Gençlik ve Umut Teması

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, fuarın bu yılki temasının ‘gençlik’ olduğunu belirterek, “Cumhuriyet ikinci yüzyıla girerken gençler ile girmek istiyoruz” dedi. Soyer, gençlerin yeteneklerini ve umutlarını fuar sayesinde geliştirebileceklerini ve birbirleriyle paylaşabileceklerini ifade etti.

Soyer, ayrıca fuar programının da çok renkli ve çeşitli olduğunu söyledi. Uluslararası Tekstil Fuarı’nın da eş zamanlı olarak gerçekleştirileceğini belirten Soyer, 25 ülkeden 61 katılımcının yer alacağı bir bienalin de düzenleneceğini duyurdu. Soyer, fuarın açılışında karnaval tadında bir kortej yapacaklarını ve İzmir’de ses getireceklerini de ekledi.

Soyer, fuarın Türkiye’ye umut olmak istediklerini de vurgulayarak, “Türkiye’nin her yerindeki vatandaşlarımıza umut verelim istiyoruz. Fuarın teması gençlik ama hedefi umuttur. Umuda çok ihtiyacımız var. Diliyorum ki umutsuzluk ve karanlık rüzgarlarını geride bıraktırır” dedi.

Soyer, ayrıca fuar döneminde konaklama sıkıntısı yaşanması ihtimaline karşı hazırlıkların tamamlandığını ve yer bulamayacak yoğunluklar yaşanmasını temenni ettiğini de söyledi.

Yapay Zeka ile Atatürk’le Fotoğraf Çektirme İmkanı

İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı da fuarın tarihi önemine değinerek, “Bugün, 92 yıllık köklü tarihiyle İzmir’in simgesi haline gelmiş olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kapılarını bir kez daha açacak olmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyoruz” dedi.

Alıcı, fuarın bu yılki yeniliklerinden de bahsederek, “Fuarımızda yapay zeka aracılığıyla ziyaretçilerimizi Ulu Önderimiz Atatürk ile yan yana getireceğiz. Ziyaretçilerimiz, Atatürk’ün 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde çekilen fotoğrafına kendilerini ekleyebilecek ve bu anı ölümsüzleştirebilecekler” diye konuştu.

Alıcı, ayrıca fuarın çevre dostu bir fuar olacağını ve plastik kullanımının azaltılacağını da belirtti.

İzmir Enternasyonal Fuarı, 1-10 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta ziyaretçilerini bekliyor.