Spor

FIFA, İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Hakkında Soruşturma Açtı

2023 Kadınlar Dünya Kupası final maçının ardından kupa töreninde yaşanan skandal, futbol dünyasını sarsmaya devam ediyor. İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, şampiyon olan takımın yıldız oyuncusu Jenni Hermoso’yu dudaklarından öpmüş ve büyük bir tepki çekmişti. Bu olayın ardından FIFA, Rubiales hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Final Maçında Tarihi Zafer

2023 Kadınlar Dünya Kupası final maçında İspanya ile İngiltere karşı karşıya gelmişti. Maçın tek golünü 63. dakikada Hermoso kaydetmiş ve İspanya’yı tarihinde ilk kez kupaya ulaştırmıştı. Maç sonrasında büyük bir sevinç yaşayan İspanyol futbolcular, kupa törenine hazırlandı.

Kupa Töreninde Skandal

Kupa töreninde ise beklenmedik bir olay yaşandı. İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Rubiales, kupa alan takımın forvet oyuncusu Hermoso’yu dudaklarından öpmeye çalıştı. Hermoso ise bu harekete şaşkınlıkla karşılık verdi. Bu anlar kameralara yansırken, sosyal medyada da büyük bir yankı uyandırdı.

FIFA’dan Soruşturma Kararı

Bu olayın ardından FIFA, Rubiales’in eylemlerinin disiplin kurallarını ihlal edip etmediğini incelemek üzere soruşturma başlattığını açıkladı. FIFA’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “FIFA, 2023 Kadınlar Dünya Kupası final maçının ardından kupa töreninde yaşanan olayla ilgili olarak İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales hakkında soruşturma başlatmıştır. Soruşturma süreci devam etmektedir” denildi.

Özür Diledi Ama Yetmedi

Finalden bir gün sonra eyleminden dolayı özür dileyen Rubiales, yaptığı açıklamada, “Tamamıyla hatalıydım. Jenni’ye ve tüm takıma saygısızlık ettim. Bu hareketimle şampiyonluğun sevincini gölgeledim. Kendisinden ve tüm futbol camiasından özür diliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak bu özür, tepkileri dindirmeye yetmedi. İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Rubiales’in özrünün “yeterli olmadığını” söyleyerek, “Bu kabul edilemez bir davranıştır. Kadın futbolculara karşı cinsiyetçi ve aşağılayıcı bir tutumdur. Rubiales’in bu eyleminden dolayı derhal istifa etmesi gerekir” dedi.

Jenni Hermoso’dan Açıklama

Yaşanan olayla ilgili olarak konuşan Jenni Hermoso ise, “Başkanın bana yaptığı hareket çok şaşırtıcı ve rahatsız ediciydi. Bunu yapmaya hakkı yoktu. Ben de tepkimi gösterdim ve kendisinden uzaklaştım. Bu olayın takımımızın başarısını gölgelemesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Hermoso, ayrıca FIFA’nın soruşturma başlatmasından memnun olduğunu belirterek, “FIFA’nın bu konuyu ciddiye alması ve soruşturma başlatması çok önemli. Bu tür olayların tekrarlanmaması için gerekli yaptırımların uygulanmasını bekliyoruz” dedi.