Sağlık

Canan Karatay’dan Şok İddia: Maske Takmak Tehlikeli!

Ünlü kardiyolog Prof. Dr. Canan Karatay, maske takmanın sağlığa zararlı olduğunu öne sürdü. Karatay, maskelerde bulunan titanyum dioksit maddesinin kanser yapıcı etkisi olduğunu ve maske takanların bu maddeye solunum yoluyla maruz kaldığını iddia etti. Karatay, ayrıca stres, tansiyon, oksijen ve yürüyüş gibi konularda da önemli bilgiler verdi.

Maske Takmak Neden Tehlikeli?

Karatay, maskelerin çok tehlikeli olduğunu gösteren araştırmalardan bahsetti. “Maskelerde bulunan titanyum dioksit maddesi var. Onu maske takanlar soludular ve tümörler çok arttı. Çünkü titanyum dioksit 2B sınıfı yani kanser grubundan sayılmaktadır senelerden beri yeni değil.” dedi.

Karatay, titanyum dioksitin sadece maskelerde değil, yiyeceklerde ve ilaçlarda da kullanıldığını belirtti. “Titanyum dioksiti mümkün olduğu kadar yiyeceklere falan ilaçlara falan da katılıyor dikkat edelim mümkün olduğu kadar vücudumuza sokmayalım.” uyarısında bulundu.

Stres Nasıl Önlenir?

Karatay, stresin de sağlık üzerinde olumsuz etkileri olduğunu vurguladı. “Tabii en büyük kaygılardan biri streslerden biri de maskeydi.” diyen Karatay, stresli bir durumda vücutta salgılanan kortizol hormonunun tansiyonu yükselttiğini, çarpıntı yaptığını ve baş ağrısı oluşturduğunu söyledi.

Karatay, stresi önlemenin yollarından birinin doğru nefes almak olduğunu ifade etti. “Vücutlar için çok strese yatıştırıcı bir etkisi olduğundan bahsediliyor. Biz doğru nefes almıyoruz galiba. Bu ziyafeti bilmek lazım. Oksijen tabii dediğiniz gibi çok önemli. ” dedi.

Karatay, ayrıca stresli ortamdan uzaklaşmanın da faydalı olacağını belirtti. “Mümkün olduğu kadar stresli ortamdan uzaklaşmamız lazım.” dedi.

Yürüyüş Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Karatay, yürüyüş yapmanın da sağlık için çok önemli olduğunu anlattı. “Günde 20 dakika muntazam yürümek antidepresif ilaçlardan çok daha faydalı olduğu gösterildi. Spor salonunda değil kapalı salonunda değil açık havada yürümek çok önemli.” dedi.

Karatay, yaşlıların da yürüyüş yapabileceğini ancak aşırıya kaçmamaları gerektiğini söyledi. “Yaşlılarda da vücutta ne de olsa organizma yavaşlıyor vücut sertleşiyor şimdi yaşlılar aşırı yürümesi bizleri ve kalçayı bozuyor. Onun için çok dikkatli olunması lazım.” dedi.

Karatay, yürüyüş yaparken maske takmamanın daha iyi olacağını da ekledi.