Dünya

Nijer’de Darbe Sonrası Savaş Tehlikesi

Afrika’nın sahel bölgesinin kalbinde yer alan Nijer’de sular durulmuyor. Fransa, Avrupa ve Amerika ile mücadele eden Nijer, şimdi de komşu ülkelerin savaş tehdidiyle karşı karşıya. Bu ülkelerin liderleri, darbeyi bozmak veya başarısını garanti altına almak için savaşa girme tehdidinde bulunuyor. Çünkü buna benzer ayaklanmaların kendi ülkelerinde de çıkacağını ve Amerika ile Fransa’nın para akışını durduracağını düşünüyorlar.

Nijer’de 21 Şubat 2023’te yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda, eski cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou’nun adayı Mohamed Bazoum, muhalefet lideri Mahamane Ousmane’yi yüzde 55,75’e karşı yüzde 44,25 oyla yenerek seçimi kazandığını ilan etti. Ancak Ousmane, seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek sonuçları tanımadığını açıkladı. Seçim sonuçlarının açıklanmasından bir gün sonra, 22 Şubat’ta başkent Niamey’de silahlı bir grup asker, cumhurbaşkanlığı sarayına saldırarak darbe girişiminde bulundu. Darbe girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve güvenlik güçleri tarafından bastırıldı. Ancak darbecilerin kim oldukları ve ne amaçladıkları henüz netlik kazanmadı.

Bu son darbeyi daha da farklı kılan bir şey var: O da Rusya detayı. Rusya’nın paralı asker grubu Wagner ile birlikte bölgede nüfuzu artmış. Bu da hem Fransa hem Amerika için bir tehdit oluşturmuştu. Batılı ülkelerin ellerini kara katadan çekmesinden korkan ECOWAS üyesi 15 ülke, kardeş kanı dökmekte kararlı gibi duruyor.

ECOWAS Askeri Müdahaleye Hazır

ECOWAS (Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu), Nijer’deki darbenin ilk gününden beri savaş sinyalleri veriyor. Yaptıkları son toplantıda tarihin belirlendiği ve emir gelir gelmez Nijer’e müdahale etmeye hazır olduklarını açıkladılar. Fakat belirtilen tarih basınında paylaşılmayacak.

ECOWAS’ın Siyasi İşler, Barış ve Güvenlikten Sorumlu Komiseri Abdoulaye Musa, askeri harekat tehdidini sertleşmek için tasarlanmış son çare olarak görülmesi gerektiğini söyledi. “Bu saf askeri seçenek masadaki en son seçenek, son çare. Ancak olasılığa hazırlanmalıyız. Sadece havlayamayacağımızı, ısırabileceğimizi göstermemiz gerekiyor” dedi.

Olası bir askeri müdahale, öğrencilerin karşı uyanışın sürdüğü Afrika’yı kan gölüne çevirebilir. Çünkü savaş durumunda Nijer’in karşısında olan ülkeler olduğu gibi destekleyen ülkeler de var.

Türk Yapımı Silahlar Bölgede Karşı Karşıya Gelebilir

Nijer’in karşısında Paris yönetiminin ise yanında olan bu ülkeler, en beklenmedik anda saldırı gerçekleştirmek için hazırlıklara çoktan başlamış olsa da, Mali ve Burkina Faso olası bir askeri harekata karşı Nijer’e iki adet Super Tucano gönderdi. Nijer’de aynı zamanda TUSAŞ tarafından geliştirilen iki adet Türk Kuşu var. Bir de hem Ukrayna’da hem de Karabağ zaferinde savaşın seyrini değiştiren Bayraktar TB2’ler var. Ancak bunlar sadece Nijer’de bulunmuyor. Nijerya’da da var. Bölgede olası bir savaş durumunda ilk kez Türk yapımı platformlar karşı karşıya gelecek.

Bu ülkelerden birinin herhangi bir güç kullanımı, hali hazırda silahlı gruplarla 10 yıldır süren bir savaşın içinde olan Batı Afrika’nın yoksullaşmış sahel bölgesini hem siyasi hem de ekonomik açıdan daha da istikrarsızlaştıracaktır. ECOWAS’ın ise bölgedeki yaygın darbeleri durdurmak konusunda kötü bir geçmişi var. Komşu Burkina Faso ve Mali’de üç yıl içinde ikişer darbe oldu.

Nijerya askeri müdahale seslerinin yükseldiği ilk ülkelerden biri olsa da, halk hükümeti desteklemiyor. Bu yüzden savaş Nijerya’da da bir isyanın fitilini ateşleyebilir. Çünkü artık gençler batılı güçleri ülkelerinde istemiyorlar. Bu askeri harekat, diplomatik engellere de takılıyor aynı zamanda. Çünkü ECOWAS üye ülkeler, bölgesel güç merkezi Nijerya dahil olmak üzere parlamentolarından ve yasal kurumlardan onay almadan böyle bir karar alamazlar.

Nijer’de yaşanan darbe sonrası bölgede savaş çıkma ihtimali artıyor. Bu savaşın sonuçları ne olur? Nijer halkının iradesi ne olur? Türk yapımı silahlar ne rol oynar? Bu soruların cevapları henüz belli değil. Ancak bölge halkının barış ve istikrar istediği kesin.