Ekonomi

Emeklilere Ara Zam Müjdesi! İşte Zam Oranları ve Yeni Maaşlar

Emeklilerin uzun süredir beklediği zam haberi nihayet geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işık, meclis açıldığında emekliler için yeni bir düzenlemenin gündeme geleceğini söyledi. Bakan Işık, “Bu zamana kadar ne emeklilerimizin ne de diğer vatandaşlarımızın taleplerine kayıtsız kalmadık. Bundan sonra da kalmayız.” dedi.

Bakan Işık’ın açıklamaları, emeklilerin Ekim veya Kasım ayında ara zam alacağı beklentisini artırdı. Temmuz ayında yapılan %25’lik zam, kök maaş üzerinden hesaplandığı için pek çok emeklinin maaşında değişiklik olmamıştı. Şimdi ise emekliler, çalışanlara yapılan seyyanen artışın kendilerine de yapılmasını istiyor.

Seyyanen Artış En Kuvvetli İhtimal

Bakan Işık’ın verdiği sinyallere göre, emeklilere Ocak ayı beklenmeden bir ara zam yapılması en kuvvetli ihtimal olarak görülüyor. Bu ara zamın da seyyanen artış şeklinde olması bekleniyor. Seyyanen artış, herkese eşit miktarda yapılan bir zammı ifade ediyor.

Seyyanen artışın en düşük 2 ila 3 bin lira olması öngörülüyor. Kamuoyunda ise seyyanen artışın 2 bin lira olacağı beklentisi hakim. Buna göre, kök maaşı 7 bin 500 lira olan bir emekli, 2 bin lira seyyanen artış alarak maaşını 9 bin 500 liraya yükseltecek.

Ocak Ayında Enflasyon Zammı da Yolda

Emekliler için ara zam dışında Ocak ayında yapılacak olan enflasyon zammı da merak ediliyor. Yıl sonu enflasyon rakamının %35 olacağı varsayılırsa, bu orana refah payı da eklendiğinde Ocak ayında yapılacak zam oranının %37,5 olacağı tahmin ediliyor.

Buna göre, kök maaşı 7 bin 500 lira olan bir emekli, Ocak ayında 2 bin 812 lira enflasyon zammı alarak maaşını 12 bin 312 liraya çıkaracak. Eğer Ekim veya Kasım ayında seyyanen artış da alınırsa, bu emeklinin Ocak ayındaki maaşı 14 bin 312 lira olacak.

Diğer Zam Senaryoları Neler?

Emeklilere ara zam yapılması konusunda seyyanen artış dışında başka senaryolar da gündemde. Bunlardan biri de ara zamın oransal olarak yapılması. Bu durumda, emeklilerin maaşlarına yüzde olarak bir artış yapılacak. Bu oranın da en az %10 olması bekleniyor.

Oransal ara zam senaryosuna göre, kök maaşı 7 bin 500 lira olan bir emekli, %10’luk ara zam alarak maaşını 8 bin 250 liraya yükseltecek. Ocak ayında yapılacak enflasyon zammıyla birlikte bu emeklinin maaşı 11 bin 343 liraya çıkacak.

Bir başka senaryo da ara zamın hem seyyanen hem de oransal olarak yapılması. Bu durumda, emeklilerin maaşlarına hem sabit bir miktar hem de yüzde olarak bir artış yapılacak. Bu senaryonun gerçekleşmesi için ise bütçenin elverişli olması gerekiyor.

Hem seyyanen hem de oransal ara zam senaryosuna göre, kök maaşı 7 bin 500 lira olan bir emekli, 2 bin lira seyyanen artış ve %10’luk oransal artış alarak maaşını 10 bin 750 liraya yükseltecek. Ocak ayında yapılacak enflasyon zammıyla birlikte bu emeklinin maaşı 14 bin 781 liraya çıkacak.

Emekliler Zam Beklentisini Sosyal Medyada Paylaşıyor

Emekliler, zam beklentilerini sosyal medyada da dile getiriyor. Twitter’da #emekliyezam etiketiyle paylaşımlar yapan emekliler, hak ettikleri zammı almak için seslerini duyurmaya çalışıyor. Emekliler, seyyanen artışın en az 2 bin lira olmasını ve Ocak ayında da enflasyon farkının tam olarak verilmesini istiyor.

Emeklilerin zam taleplerine destek verenler de var. Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklilere seyyanen artış yapılmasını ve Ocak ayında da enflasyon farkının ödenmesini talep etti. Ergün, “Emeklilerimiz zor günler geçiriyor. Seyyanen artış şart. Enflasyon farkı da verilmeli.” dedi.

Emekliye Zam Ne Zaman Kesinleşecek?

Emeklilere yapılacak ara zamın ne kadar olacağı ve ne zaman verileceği henüz netleşmedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işık, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Bakan Işık, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık ve çalışmaya başladık. Meclis açıldığında emeklilerimizi sevindirecek bir düzenleme getireceğiz.” dedi.

Meclis’in Ekim ayının ilk haftasında açılması planlanıyor. Bu tarihten sonra emeklilere yapılacak ara zamın detaylarının belli olması bekleniyor. Emekliler ise zam haberini sabırsızlıkla bekliyor.