Dünya

Moskova’da Ukrayna Uçağı Patlaması: Savaş Alevleniyor

Moskova, yeni güne kabus gibi bir olayla uyandı. Sabaha karşı saat 04:00 civarında, Ukrayna’ya ait bir savaş uçağı, şehrin finans merkezinde bulunan bir gökdelenin üzerine düştü. Patlama sesi şehrin birçok noktasından duyulurken, binadan yükselen dumanlar gökyüzünü kapladı. Saldırıda can kaybı ya da yaralanma meydana gelmediği bildirildi.

Ukrayna Cephesinde Çatışmalar Şiddetleniyor

Ukrayna ile Rusya arasında yıllardır süren gerilim, son aylarda iyice tırmandı. Rusya’nın Ukrayna topraklarını işgal etmesi ve Kırım’ı ilhak etmesi, uluslararası toplumun tepkisini çekti. Ukrayna ise bağımsızlığını savunmak için direniyor.

Görüntülerde, cephede ilerleyen Ukrayna askerlerinin Rus mevzilerine silahlarla ve el bombalarıyla saldırı düzenlediği görüldü. Çatışmalarda her iki taraftan da çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtildi.

Ukrayna’ya Batılı Destek Artıyor

Savaşın kaderini etkileyecek bir karar geldi. Washington yönetimi, Danimarka ve Hollanda’dan Ukrayna’ya F16 transferini onayladığını duyurdu. Planına göre, Ukraynalı askerler için Danimarka’da olduğu gibi Romanya’da da bir eğitim merkezi kurulması öngörülüyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Rusya’nın saldırganlığına karşı Ukrayna’nın kendini savunma kabiliyetini arttırmak için gerekli adımları atacağız.” dedi.

NATO’dan Rusya’ya Sert Mesajlar

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de savaşla ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Genel Sekreter, Rusya’nın savaşmayı bırakması durumunda barış olacağını ancak Ukrayna’nın savaşmayı bırakırsa haritadan silineceğini söyledi. Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceklerini yeniledi.

Stoltenberg, “Rusya, uluslararası hukuku ihlal ederek komşularına saldırarak güvenlik ve istikrarı tehdit ediyor. Bu kabul edilemez. NATO, Ukrayna’nın yanındadır. Ukrayna’nın NATO üyeliği için reformlarını sürdürmesini ve demokratik kurumlarını güçlendirmesini bekliyoruz.” diye konuştu.