Genel

Türkiye, 17 Ağustos Depremini Unutmadı

Türkiye’nin yaşadığı en büyük depremlerden biriydi 17 Ağustos 1999’da meydana gelen deprem. Resmi rakamlara göre 17.000 kişinin hayatını kaybettiği, 50.000 kişinin yaralandığı ve 600.000 kişinin evsiz kaldığı o büyük deprem felaketin üzerinden 24 yıl geçti.

Türkiye, Gölcük depremini unutmadı. Yakınlarını kaybedenler mezar yerlerini ziyaret etti, sevdiklerini dualarla andı. Depremde en çok etkilenen illerde düzenlenen anma törenleri, deprem anıtları ve deprem mezarlıkları hüzün dolu görüntülere sahne oldu.

Deprem Anında Yaşananlar

Deprem anında yaşananları gözyaşlarıyla anlatan tanıklar, o geceyi hiç unutamadıklarını söylediler. “Sanki böyle bir ışık oldu sonra bütün çatı falan her şey bizim üzerimize geldi” diyen bir tanık, “Bütün beyaz dozlara atılıyor böyle sıra sıra o kamyondan bir ceset o kamyondan her yerden insan seli çok çok kötü bir durumdu yani o hiç unutulmuyor anlatılacak gibi değil” dedi.

Depremde hayatını kaybedenlerin yakınları ise her yıl olduğu gibi bu yıl da 17 Ağustos’un yıl dönümünde kaybettiklerini andı. “Burada işte yeğenim var annem var kız kardeşim var komşuları var” diyen bir yakın, “Hepsi bir günde bir anda hepsi gitti” diye konuştu.

Depremden Etkilenen İller

17 Ağustos 1999’da saat 03:02’de Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde 7,4 büyüklüğünde meydana gelen deprem, Kocaeli başta olmak üzere İstanbul, Sakarya, Yalova, Bursa ve Bolu gibi illeri etkiledi.

İstanbul’da 17 Ağustos depreminden en çok etkilenen ilçeyi de Avcılar oldu. Deprem anıtına karanfiller kondu, hayatını kaybedenlerin isimleri okundu.

Yalova’da da depremde hayatını kaybedenlerin isimleri sütunlara yazılıp anıt mezar yapıldı. Anma töreninde konuşan Yalova Valisi Muammer Erol, “Bu acının tarifi yoktur” dedi.

Gölcük’te de deprem anıtına çelenk bırakılıp saygı duruşunda bulunuldu. Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Bu acının tarifi yoktur” dedi.

Sakarya’da o gece yaşananlar yine gözyaşlarıyla izlendi. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Bu acının tarifi yoktur” dedi.

Depremden Dersler ve Önlemler

17 Ağustos depreminin 24. yıl dönümünde Türkiye, deprem gerçeğiyle yüzleşti. Deprem uzmanları, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu ve her an yeni bir deprem olabileceğini hatırlattı. Depremden dersler çıkarılması ve önlemlerin hızlanması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu.

Deprem Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, “Bu deprem bakanlığı veya afet bakanlığı çalıştırılırsa ve bu bakanlık devlet projesi şeklinde bu bakanlıkta işleri yürütülürse yani siyasi şovlardan uzak biz 20 senede bu ülkeyi çok rahatlıkla depreme hazırlarız” dedi.

Deprem araştırmacısı Prof. Dr. Ahmet Ercan ise, “Türkiye’de deprem olacaksa olur, önlem alınmazsa da olur. Önlem alınması için deprem olmasını beklemeyin” diye konuştu.

Deprem gerçeğiyle yaşamayı öğrenmek zorunda olan Türkiye, 17 Ağustos depremini unutmadı, unutturmadı. Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diledik.