Ekonomi

Türkiye ekonomisi zorluklara rağmen büyüdü: Cevdet Yılmaz’dan yeni döneme ilişkin açıklamalar

Türkiye ekonomisi, 2023 yılının ilk çeyreğinde deprem, pandemi ve Ukrayna savaşı gibi zorluklara rağmen %4 büyüme kaydetti. Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası’nın sıkılaştırma kararını olumlu bulduğunu ve yeni dönemde atılacak adımlara dair ipuçları verdi.

Deprem ve pandemiye rağmen büyüme

Türkiye ekonomisi, 2023 yılının ilk çeyreğinde deprem ve pandemi gibi olumsuz etkenlere rağmen büyümeyi başardı. Ülkemiz, güçlü üretim ve ihracat kabiliyeti ile birçok ülkeden olumlu ayrışan bir konumda oldu. Toplam istihdam da 2023 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 265 bin kişi artarak 31 milyon 700 bin civarına ulaştı.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği’nde düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası’nda konuştu. Yılmaz, Türkiye ekonomisinin başarısını rakamlarla ortaya koydu. Yılmaz, “Ülkemiz tüm bu zorluklara rağmen güçlü üretim ve ihracat kabiliyeti ile birçok ülkeden olumlu ayrışan bir konumda olmuştur. Toplam istihdam 2023 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 265 bin kişi artarak 31 milyon 700 bin civarına ulaşmıştır” dedi.

Merkez Bankası’nın sıkılaştırma kararı olumlu

Yılmaz, Merkez Bankası’nın faiz artırımına giderek sıkılaştırma politikası izlemesini de desteklediğini belirtti. Yılmaz, “Merkez Bankası’nın sıkılaştırma kararı olumludur. Enflasyonu düşürmek için para politikasının yanında maliye politikasının da uyumlu olması gerekiyor” diye konuştu.

Yılmaz, enflasyonun tek haneye düşürülmesinin orta vadeli programın hedefi olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Orta vadeli programın hedefi istikrarlı büyüme ve güçlü bir ekonomidir. Bunun ilk ve en önemli basamağı ise enflasyonu tek haneye düşürmektir” ifadelerini kullandı.

Kamuda tasarruf ve yeni projeler

Yılmaz, yeni dönemde kamuda harcama anlamında da bir takım adımlar atmayı planladıklarını söyledi. Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde kamuda harcama anlamında da bir takım adımlar atmayı planlıyoruz. Kamuda bunu başarmak için her türlü çabayı ortaya koyacağımızı ifade etmek isterim” dedi.

Yılmaz, Türkiye’nin yüz akı projesi olan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) gibi milli projeleri için de düğmeye basıldığını söyledi. Yılmaz, “TOGG yeter mi? Yetmez. Önümüzdeki süreçte TOGG benzeri yeni projeleri yine hep birlikte hayata geçireceğiz inşallah” şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisi, zorluklara rağmen büyümesini sürdürüyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Bankası’nın sıkılaştırma kararını olumlu bulduğunu ve yeni dönemde atılacak adımlara dair ipuçları verdi. Kamuda tasarruf ve yeni projeler gündemde.