Kültür-sanat

Tamer Karadağlı neden hedef oldu? Ermeni lobisi ile Disney işbirliği mi?

Tamer Karadağlı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandıktan sonra, bazı kesimler tarafından eleştiri ve saldırıya maruz kaldı. Ünlü oyuncu, vatansever bir duruş sergilediği ve belli çevrelere yaranmadığı için hedef tahtasına konulduğu iddia edildi. Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ, A Haber canlı yayınında Karadağlı’nın neden linç edildiğini anlattı. İşte, bu konuda bilmeniz gerekenler.

Tamer Karadağlı kimdir?

Tamer Karadağlı, 24 Mayıs 1967 tarihinde Ankara’da doğdu. Azeri kökenli bir aileden gelen oyuncu, TED Ankara Koleji, Çankaya Lisesi ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Lise yıllarında seslendirme sanatına başlayan Karadağlı, ilk filmini 1993 yılında çevirdi. Ferhunde Hanımlar dizisiyle ün kazanan oyuncu, daha sonra Çocuklar Duymasın, Kim Milyoner Olmak İster gibi projelerde yer aldı. Birçok ödülün sahibi olan Karadağlı, aynı zamanda yönetmenlik ve tiyatro eğitmenliği de yaptı. Kendisi gibi oyuncu olan Arzu Balkan ile evlenen Karadağlı’nın Zeyno adında bir kızı var. Çift 2007 yılında boşandı.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü oldu

11 Ağustos 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararlarına göre, Tamer Karadağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atandı. Bu görevi daha önce Mustafa Kurt yürütüyordu. Karadağlı’nın bu ataması, tiyatro camiasında ve kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı. Bazıları Karadağlı’nın bu başarıyı hak ettiğini ve tiyatroya katkı sağlayacağını düşünürken, bazıları da onun siyasi bir tercih olduğunu ve yeterli niteliklere sahip olmadığını savundu.

Linç kampanyasının sebepleri

Karadağlı’nın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olmasından rahatsız olan bazı kesimler, ona karşı bir linç kampanyası başlattı. Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ, A Haber canlı yayınında bu kampanyanın sebeplerini şöyle açıkladı:

  • Karadağlı, hiçbir zaman PKK’nın ekmeğine yağ sürecek, onlara sempatik görünecek açıklamalarda bulunmadı.
  • Karadağlı, LGP adıyla bilinen eşcinsel örgütün şakşakçılığına soyunmadı, belediyelerden konser ya da oyun karşılığında onları kulislerinde ağırlamadı.
  • Karadağlı, her ödül törenini adeta Türkiye’yi kötülemek, bu milleti aşağılamak için fırsat olarak gören sözde sanatçılara karşı vatansever bir duruş sergiledi.
  • Karadağlı, Atatürk filmi sansürlendiğinde Ermeni lobisi tarafından suspus olanlara karşı Atatürk’e sahip çıktı.

Aytuğ, Karadağlı’nın bu nedenlerle hedef alındığını ve linç edilmeye çalışıldığını söyledi. Ayrıca, onun tiyatro alanında çok tecrübeli ve başarılı bir isim olduğunu ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü görevini layıkıyla yapacağına inandığını belirtti.