Genel

Şuhut’ta Sıcak Hava Hayatı Felç Etti

Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde hava sıcaklıklarının artarak devam ettiği son günlerde termometreler 42 dereceyi gösterdi. Vatandaşlar ise güneşten korunmak için çareyi sokağa çıkmamakta buldu.

Sokaklar Bomboş Kaldı

Aşırı sıcakların etkili olduğu Şuhut’ta sokaklar bomboş kaldı. Vatandaşların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmadıkları gözlendi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar, ağaç altlarında ve buldukları gölge yerlerde serinlemeye çalıştı. Bazı vatandaşlar ise evlerinde klima ve vantilatörlerin başından ayrılmadı.

Esnaf ve Çiftçiler Zor Durumda

İlçede uzun yıllardır esnaflık yapan Ahmet Çakmak, vatandaşların sıcaktan dolayı adeta gölgelik alanlara kaçtıklarını ifade ederek, “Bugün çok sıcak günlerden birisi sıcaklık derecesi termometre de gösterdiği gibi 42 dereceyi gösteriyor. Şuhut’ta insanlar gölgelere kaçıyor şu anda. Allah tarlada çalışanların yardımcısı olsun inşallah. İş yerinin içerisinde çalışanlara da yardımcısı olsun çok sıcak şu anda. Bol bol su içmelerini ve gölgede durmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Hasan Kılınç isimli vatandaş ise bunaltıcı bir havanın olduğunu kaydederek şunları söyledi: “Havalar mevsimin sıcak günlerinin en yüksek günlerini yaşıyoruz. Çok sıcak bunaltıcı bir sıcak var. Bu yüzden kronik hastalıklarımızın, yaşlılarımızın, çocuklarımızın yüksek sıcaklarda bulunmamalarını rica ediyorum.”

Meteoroloji Uyardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Afyonkarahisar için yaptığı son değerlendirmede, il genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üzerinde seyredeceğini duyurdu. Özellikle öğle saatlerinde güneş ışınlarının dik gelmesi nedeniyle vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Müdürlükten yapılan açıklamada, “Afyonkarahisar’da bugün (15 Ağustos Pazartesi) hava çok bulutlu olacak. Öğle saatlerinden sonra yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Yağışların yer yer dolu yağışına dönüşmesi muhtemel. Hava sıcaklığı en yüksek 42 derece, en düşük 23 derece olacak. Nem oranı yüzde 20 ila 40 arasında değişecek. Rüzgar kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.” denildi.

Açıklamada, vatandaşların sıcak çarpması, güneş yanığı, dehidrasyon gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olmaları, özellikle yaşlı, çocuk ve kronik hastaların sıcak hava etkisinde kalmamaları, bol sıvı tüketmeleri ve gölgede kalmaları tavsiye edildi.