Gündem

Hükümetin memur zammı teklifine sendikaların tepkisi

Hükümet, 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde memur ve memur emeklilerine yönelik ilk zam teklifini açıkladı. Buna göre, 2024 yılında ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9, 2025 yılında ise ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 zam önerildi. Ayrıca, enflasyon farkının da memura ödeneceği belirtildi. Ancak, sendikalar bu teklifi yetersiz ve kabul edilemez bulduklarını ifade ettiler.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, gelen teklifi olumlamalarının mümkün olmadığını söyleyerek, teklifin revize edilmesini tavsiye ettiklerini dile getirdi. Yalçın, kiralarla ilgili kamu görevlilerinin zorlandığını ve bu konuda bir teklifin de gelmesini beklediklerini kaydetti. Ayrıca, Merkez Bankası’nın enflasyon tahmininin 10 puan gerisinde olan teklifle masanın açılmasını yadırgadıklarını belirtti.

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de hükümetin teklifinin kamu çalışanlarının talebini karşılayacak bir teklif olmadığını vurgulayarak, teklifin revize edilmesi gerektiğini ifade etti. Kahveci, yüzde 10’luk refah payı taleplerinin yanı sıra bayram ikramiyesi taleplerinde de bir gelişme olmadığını aktardı. Bu toplu sözleşme sürecinde müjdeli bir haber vermek istediklerini ancak olmadığını söyledi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ise, hükümetin teklifinin masayı yok hükmünde kıldığını savunarak, bu teklifi asla ve asla kabul etmeyeceklerini bildirdi. Yeşil, kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceklerini ve 16 Ağustos’ta iş bırakacaklarını duyurdu.

Hükümet ile sendikalar arasındaki zam pazarlığı Ağustos ayında tamamlanması gerekiyor. Memurların talebi önümüzdeki yıl için yüzde 70, 2025 için ise yüzde 40 zam olurken, aylık 7 bin 650 lira kira yardımı da istiyorlar.