Ekonomi

Rusya Merkez Bankası, Rubledeki Düşüşü Durdurmak İçin Faiz Oranlarını Artırdı

Rusya’nın merkez bankası, rubledeki hızlı değer kaybını durdurmak için faiz oranlarını %12’ye yükseltti. Bu, Salı günü yapılan olağanüstü bir toplantıda alınan ve piyasaları şaşırtan bir karardı.

Ruble, Pazartesi günü dolar karşısında 102 seviyesine kadar düştükten sonra, Salı günü erken saatlerde güçlendi. Londra saatiyle sabah 8’den kısa bir süre önce dolar karşısında 96’nın hemen altında işlem görüyordu.

Rubledeki düşüş, Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı gerilim, Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle artan ekonomik baskılardan kaynaklanıyor.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, faiz artırımının enflasyonu kontrol altına almak ve finansal istikrarı sağlamak için gerekli olduğunu söyledi. Nabiullina, “Faiz oranlarını artırarak, rubledeki dalgalanmaların enflasyon üzerindeki etkisini sınırlamayı ve enflasyon beklentilerini düşürmeyi amaçlıyoruz” dedi.

Nabiullina, faiz oranlarının gelecekte değiştirilebileceğini, ancak bunun ekonomik koşullara bağlı olacağını belirtti. Nabiullina, “Faiz oranlarını değiştirmek için acele etmeyeceğiz. Ekonomik durumu dikkatlice izleyeceğiz ve gerekli gördüğümüzde harekete geçeceğiz” diye konuştu.

Rusya’nın merkez bankasının faiz artırımı kararı, piyasa analistleri tarafından sürpriz olarak nitelendirildi. Bazı analistler, faiz artırımının rubleye destek olabileceğini, ancak ekonomik büyümeyi yavaşlatabileceğini söyledi.

Rusya’nın ekonomisi bu yıl daralması bekleniyor. Rusya Ekonomi Bakanlığı, 2023 yılı için GSYİH tahminini %0,6 daralmadan %0,8 daralmaya revize etti. Rusya’nın enflasyonu ise Temmuz ayında yüzde 4 olan hedefin çok üzerinde yüzde 8 seviyesine çıktı.