Genel

Diyanet’ten skandal paylaşımlara inceleme

Sosyal medyada Kuran ayetleri ile çelişen, İslam dini kaidelerine tamamen ters söylemleri ile tanınan Pendik Uluçınar Camii İmamı Halil Konakçı, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merceğine girdi. Diyanet, Konakçı’nın son günlerde yaptığı skandal paylaşımlara ilişkin inceleme başlattığını duyurdu.

Konakçı’nın Hatay yalanı

Konakçı, geçtiğimiz günlerde Hatay için sosyal medyadan paylaştığı bir videoda, tarihi gerçeklere aykırı ve provokatif ifadeler kullanmıştı. Konakçı, videoda şöyle demişti:

“Hatay’ın çoğunluğu Arap’tır. Kürt ve Arap kardeşlerimiz var orada. Hala da öyle. O zaman da öyleydi. 1938’e kadar Fransız işgalindeydi. Sınırın içinde mi kalsın dışında mı kalsın tartışmaları vardı. Ezan yasağı 1932’de geldi. Fransızlar, ezanı Hatay’daki Müslüman köylerinde, camilerinde yasaklamadılar. Yine Fransız işgalindeki Hatay merkezinde, köylerinde ezan ‘Allahu ekber’ diye okundu 1938’e kadar. 1938’de Hatay Türkiye topraklarına katıldığında ilk yapılan iş ezanın yasaklanması oldu. Yani Fransız’ın yapmadığı zulmü bu topraklarda yaptılar.”

Konakçı’nın bu sözleri, sosyal medyada büyük tepki çekmiş ve tarihçiler tarafından yalanlanmıştı. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Konakçı’nın iddialarının asılsız olduğunu belirterek, “Hatay’da ezan yasağı yoktu. Bu tamamen uydurma bir şey” demişti.

Ümit Özdağ’dan suç duyurusu

Konakçı’nın Hatay için kullandığı ifadeler, siyaset dünyasında da yankı buldu. Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ ve parti avukatları, bugün Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne gelerek Konakçı hakkında suç duyurusunda bulundu.

Özdağ ve avukatlar, Konakçı’nın “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “Devlet kanunlarını ayıplama, kınama ve aşağılama, değersizleştirme”, “Anayasa’yı ihlal”, “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçlarından soruşturulmasını istedi.

Özdağ, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, “Bu kişi sadece bir imam değil, aynı zamanda bir siyasetçi. AKP’nin sosyal medya hesaplarında sık sık yer alıyor. Bu kişiye gereken cezanın verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Diyanet’ten açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı ise bugün yaptığı yazılı açıklamada, Konakçı’nın sosyal medyadaki bazı paylaşımları nedeniyle inceleme başlatılacağını bildirdi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Son günlerde sosyal medyada gündeme gelen ve kamuoyunda tepki uyandıran paylaşımlarla ilgili olarak, Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır. Konuyla ilgili gerekli işlemler yapılacak ve sonucu kamuoyuyla paylaşılacaktır.”