Dünya

Ukrayna’nın güneyinde Rus saldırısı: 23 günlük bebek de öldü

Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinde Pazar günü meydana gelen Rus topçu saldırısında 23 günlük bir kız bebek de dahil olmak üzere yedi kişi yaşamını yitirdi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, saldırının Dinyeper Nehri kıyısındaki Shiroka Balka köyünde gerçekleştiğini açıkladı. Saldırıda bir aile – bir karı koca, 12 yaşında bir erkek ve 23 günlük bir kız çocuğu – ve başka bir köylü hayatını kaybetti.

Komşu köy Stanislav’da ise iki erkek öldü, bir kadın da yaralandı.

Ukrayna güneyde ilerliyor

Herson eyaletine yapılan saldırı, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar’ın Cumartesi günü yaptığı açıklamanın ardından geldi. Maliar, Ukrayna kuvvetlerinin Herson bölgesindeki Dinyeper’in işgal altındaki sol (doğu) yakasına karaya çıkma iddialarını yalanladı.

Maliar, “Tekrar, Herson bölgesindeki sol yaka etrafındaki uzman aldatmacası başladı. Heyecanlanmak için bir neden yok” dedi.

Herson bölge Valisi Oleksandr Prokudin ise Cumartesi günü eyalete düzenlenen Rus saldırılarında üç kişinin yaralandığını söyledi.

Başka bir yerde, Ukraynalı askeri yetkililer Cumartesi akşamı Kiev güçlerinin güneyde ilerleme kaydettiğini duyurdu. Güney Zaporizhzhia bölgesindeki önemli bir köyün yakınında başarı elde ettiklerini ve diğer bölgeleri ele geçirdiklerini belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Zaporizhzhia bölgesindeki taktik açıdan önemli Robotyne bölgesinde “kısmi başarı” elde ettiklerini söyledi. Robotyne, Ukrayna’nın güneye Melitopol’a doğru ilerlemeye devam etmek için geri alması gereken kilit bir Rus kalesi olarak biliniyor.

“Kurtarılmış bölgeler var. Ukrayna’nın güney kuvvetlerinin komutanı General Oleksandr Tarnavskyi, güney cephesi için “Savunma kuvvetleri çalışıyor” dedi.

Ukrayna , yaklaşık 18 ay önce işgal eden Rus kuvvetlerine karşı Batı tarafından sağlanan silahlar ve Batı tarafından eğitilmiş birliklerle bir karşı saldırı yürütürken, son haftalarda savaşlar 1.000 kilometreden (600 mil) fazla cephe hattı boyunca birçok noktada gerçekleşti .

Ukrayna birlikleri, Haziran ayı başlarında bir karşı saldırı başlattıklarından bu yana yalnızca artan kazanımlar elde etti.

Rusya Karadeniz’de uyarı ateşi açtı

Bu arada, Pazar günü bir Rus savaş gemisi, güneybatı Karadeniz’de Palau bandıralı bir kargo gemisine uyarı ateşi açtı.

Rusya Savunma Bakanlığı’na göre, Şükrü Okan adlı kuru yük gemisi, Ukrayna’nın Tuna Nehri’ndeki İzmail limanına doğru ilerliyordu.

Rusya, “Kuru yük gemisinin kaptanı, yasaklı yüklerin taşınması için yapılan inceleme için durma talebine yanıt vermedi. Gemiyi durmaya zorlamak için bir Rus savaş gemisinden otomatik küçük silahlarla uyarı ateşi açıldı” dedi.

Dört hafta önce Moskova, Ukrayna’nın dünya pazarlarında satış için Karadeniz üzerinden milyonlarca ton tahıl taşımasına izin veren önemli bir ihracat anlaşmasından çekildi . Bu geri çekilmenin ardından Rusya, Odesa da dahil olmak üzere Ukrayna’nın Karadeniz limanlarına giden gemilere engel olmaya başladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Karadeniz’deki eylemlerini “korsanlık” olarak nitelendirdi ve uluslararası toplumu Ukrayna’nın egemenliğine saygı duymaya çağırdı.