Dünya

ABD Başkanı Biden’ın oğlu hakkında soruşturma: Savcıya özel yetkiler tanındı

ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden hakkında yürütülen soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanı Merrick Garland, soruşturmayı yürüten savcıya özel yetkiler tanıdığını duyurdu. Cumhuriyetçiler ise Biden’ı oğlunun işlerinden fayda sağlamakla suçlayarak azil soruşturması istiyor.

Hunter Biden kimdir?

Hunter Biden, ABD Başkanı Joe Biden’ın ikinci oğludur. 1970 yılında doğan Hunter Biden, avukatlık ve yatırım danışmanlığı yapmaktadır. Babasının başkan yardımcısı olduğu 2009-2017 yılları arasında Ukrayna ve Çin’de bazı şirketlerin yönetim kurullarında görev aldığı bilinmektedir. Ayrıca uyuşturucu bağımlılığı ve boşanma davası gibi kişisel sorunlarıyla da gündeme gelmiştir.

Soruşturma neden başlatıldı?

Hunter Biden, 2019 yılında babasının başkan adaylığı kampanyasının başlamasından kısa bir süre önce, Delaware eyaletindeki bir bilgisayar tamircisine bıraktığı dizüstü bilgisayarının içeriği nedeniyle soruşturma altına alındı. Bilgisayarın içindeki dosyalarda, Hunter Biden’ın ortaklarının aralarında Rus ve Kazak oligarşlarının da olduğu yabancı iş insanları ve firmalardan milyonlarca dolar ödeme aldığı ortaya çıktı. Ayrıca banka kayıtları da bu iddiaları doğruladı.

Savcının özel yetkileri ne anlama geliyor?

ABD Adalet Bakanlığı, Hunter Biden’ın mali ve ticari ilişkilerini soruşturan federal savcının görev süresinin sona ermesine rağmen devam etmesi için özel yetkiler tanındığını açıkladı. Bu kararla, savcının bağımsızlığı ve tarafsızlığı korunmuş oldu. Savcının adı David Weiss’tir ve ABD eski başkanı Donald Trump tarafından Delaware eyaleti savcısı olarak atanmıştır. Weiss, 2019 yılında Hunter Biden soruşturmasına başlamıştır.

Cumhuriyetçilerin tepkisi ne oldu?

Yaşananlar, 2024 başkanlık seçimine adaylığını açıklayan Joe Biden üzerindeki baskıyı da arttırıyor. Çünkü cumhuriyetçiler, Biden’ı oğlunun işlerinden fayda sağlamakla suçluyor ve hakkında azil soruşturması başlatılmasını istiyor. Cumhuriyetçilerin suçlamaları bununla da sınırlı değil. Hunter Biden’ı, babasının bağlantılarından ve isminden faydalanarak Ukrayna ve Çin’de şüpheli işler yapmakla suçluyor. Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi’nde Hunter Biden’a yönelik kendi soruşturmalarını da yürütüyor. Joe Biden ise, iddiaları “deli saçması” ve “komploteorileri” olarak niteliyor.