Editörün SeçtikleriGündem

Deprem uzmanı son dakika açıkladı: “O bölge yerine oturmadı” 6 ile 6.7 şiddeti arasında..

6 Şubat büyük deprem felaketi sonrasında tüm Türkiye resmen diken üstünde. Vatandaşlar özellikle 4 ve üzerindeki şiddetli depremlerden endişe duyuyor. Konuya ilişkin uzmanların açıklamaları da büyük önem arz ediyor. Konuya ilişkin Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki tarafından önemli bir açıklama geldi. İşte detaylar..

Baki, yaptığı açıklamasında Hatay bölgesinin rahatladığını ancak Malatya, Bingöl ve Kahramanmaraş’a dikkat çekti. Uzman isim açıklamasında, bölgenin daha yerine oturmadığını ifade ederek, “Orada 6 ile 6,7 arasında deprem oluncaya kadar sıkıntı devam edecek” dedi.

NACİ GÖRÜR DE AÇIKLAMIŞTI

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür de yapmış olduğu açıklamasında şunları demişti:

“Yağmurlu/Göksun-K. Maraş’ta 5,1 ve 4,1 depremler oldu. Daha önce belirttiğimiz gibi bu depremler 6 Şubat Gaziantep ve Kahramanmaraş depremlerinden sonra Sürgü fayının Göksun civarındaki en batı ucunda meydana geldi. Stres transferi nedeniyle muhtemelen Göksun’dan Adana havzasına inen faylar üzerinde hareketlenmeler beklenebilir”

“6 ile 6.7 ARASINDA DEPREM OLUNCAYA KADAR SIKINTI DEVAM EDECEK”

Baki, 4,5 altında yaşanan depremlerin olağan olduğunu belirterek, “Hatay rahatladı. Şimdi artçılar olur, o da normal. Asıl sorun ikinci hareket eden ana blok. Kahramanmaraş, Malatya ve Bingöl daha yerine oturmadı. Orada 6 ile 6,7 arasında deprem oluncaya kadar sıkıntı devam edecek” diye konuştu.

“ADANA’DA RİSK GEÇTİ”

Özellikle Adana bölgesindeki riskin 98 oranında geçtiğini söyleyen Baki, “Şimdi Adana’da önemli derecede risk geçmiş vaziyette. Yüzde 98, yüzde 99 oranında risk geçmiş vaziyette. Yani hasarsız evlere girilebilir. Bir sıkıntı fazla yok. Asıl sıkıntı hafif enerji birikimi olan Ceyhan, Saimbeyli, Kozan ve Osmaniye arasında. 4,5’in altındaki depremler normal depremler. Zaten bu dünyada deprem olmazsa hayat olmaz” şeklinde konuştu.