Editörün SeçtikleriGenel

Telefon numarasının başı 0530 ile 0539 arasında olanlar! Flaş karar açıklandı: Telefon numaranıza göre hemen bakın

Cep telefonu kullanan herkesi yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Cep telefon numarası 0530 ile 0539 arasında olanlar hemen baksın! Anayasa Mahkemesi’nden o operatörün başvuru sonrası yeni karar geldi. İşte detaylar..

Anayasa Mahkemesi bir operatörün kendi şirketi için tahsis edilen numaraları başka operatörlere taşımasına imkân tanıması ile ilgili yapmış olduğu itirazda mülkiyet hakkının ihlaline karar verildiğine hükmetti. Konuya ilişkin karar Resmi Gazete üzerinden yayımlandı.

Ulaştırma Bakanlığı o telefon operatörüne 0530 ile 0539 kodlu numaraları verdi. Resmi Gazete’de 2007 yılında yayımlanan yönetmelik sonrasında cep telefonu kullanıcıları için numaralarını değiştirmeden hizmet almış oldukları işletmeciye değiştirebilme imkânı verildi.

KARAR VERİLDİ

Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararda şunlar yer aldı:

şirkete tanınmış olan 530-530 arasında bulunan alan kodlarının 25 yıllığına tekel şeklinde kullanma imtiyazının mülkiyet kapsamında değerlendirilmesi gerekmiş olduğunu, numara taşıma hakkının tanınmasıyla şirketin mali bir risk ile karşı karşıya kalabilecek olduğunu ileri sürdüğünü belirtti

Genel hak ve özgürlükleri sınırlandırılmış olan hükümlerin kamu makamları tarafından geniş bir şekilde yorumlanmasının bireyler için ön görülmez Sonuçlara neden olabileceğine işaret edilen karar kapsamında Türk anayasal sistemi içerisinde hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı düzenleme yapabilme yetkisinin yaşamaya ait olduğu hatırlatıldı.

Demokraside hangi hakların hangi ölçüde sınırlanamayacağına bürokrasi ya da yargı değil yaşamanın karar vereceği vurgulandı. Açıklanan kararlar sonucunda anayasanın 35. maddesi altında güvenceye alınan mülkiyet hakkının ihlaline karar verilmesi gerekir denildi.

DANIŞTAY REDDETTİ

Telefon şirketi, haksız bir rekabet olduğunu ifade ederek, yürütmenin durdurulması için Danıştay’a davanın reddi için dava açtı. Ancak Danıştay tarafından dava reddedildi.