Editörün SeçtikleriEkonomiGenel

Ehliyeti olanlar dikkat! O paranızı hemen iade alabilirsiniz: Çoğu kişinin haberi yok.. Geri ödeniyor

Aracı olan herkesi yakından ilgilendiriyor. Son dönemlerde AVM otoparklarına ödenen ücretler araç sürücülerinin canını sıkıyordu. Özellikle ilk 3 saat ücretsiz olmasına rağmen pek çok AVM, sürücülerden bu ücreti tahsis ediyor. Ancak AVM’lerden bu ücretin geri alınabileceğini biliyor muydunuz? Hukuksuz bir şekilde alınan bu ücretin iadesi için merak edilenler haberimizde..

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ilk 3 saatin ücretsiz olması gereken otopark için kendisinden 60 TL istendi. Ağaoğlu ise soluğu hemen Tüketici Hakem Heyeti ve İBB’de aldı. Şikayetçi olan Ağaoğlu’nun parası kısa süre içerisinde ödendi.

HAKSIZ ŞEKİLDE ÜCRET TALEP ETTİLER

Ağaoğlu İBB’nin bu kararı 16 yıl önce aldığının altını çizerek, “Alışveriş merkezlerinin otoparkları, 3 saat boyunca ücretsiz olacaktır diye bir karar var. Altında, 21 imza bulunan bu karara rağmen birçok AVM maalesef ücret almakta ısrar ediyor. Ben de şu an arkamda görünen Ümraniye’de bulunan alışveriş merkezine girdim, 1 saat 5 dakika kaldım. Benden 60 lira ücret alındı. Bunun üzerine bilinçli bir tüketici olarak Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurdum. İBB’nin UKOME kararını da ekledim. Akabinde, İBB’ye de şikayette bulundum.” dedi.

ÜCRET İADE EDİLDİ

AVM yönetiminin bu yanlış kararından döndüğünü ifade eden Ağaoğlu “Böylelikle daha Hakem Heyeti kararı çıkmadan alışveriş merkezinin avukatı beni arayarak 60 lirayı iade etmek istediklerini söyledi ve bundan böyle de artık ilk 3 saat ücretsiz kuralını uygulayacaklarını bildirdi.” dedi.

UKOME KARARI VAR

“Elbette, bu memnuniyet verici. UKOME kararı çok net, diyor ki, ilk 3 saate kadar ücret alınmamasına, ayrıca 3 saat dışında alınabilecek ücretin ise İBB’nin tarife komisyonunca belirlenen ücret tarifesi oranında olmasında, bu hususta hazırlanacak bilgilendirme levhalarının otopark girişlerine, otoparkın boşluğu olup olmadığını belirten bilgi sistemiyle birlikte konulmasına karar verilmiştir.” diyerek şöyle devam etti:

ALIŞVERİŞ YAPMAK ŞART DEĞİL

“Vatandaş lehine bu kararı veren UKOME şunu gözetiyor; Bir AVM inşa edildiği bölgede aşırı trafik yoğunluğuna yol açıyor. O halde o bölgede otopark hizmeti sunarak bununla ilgili trafiğin rahatlamasına katkı sağlaması isteniyor ama bazı alışveriş merkezleri bu kurala uymadıkları gibi bazıları da işte şu kadarlık alışveriş yapılırsa 3 saat ücretsiz olur gibi hukuka aykırı birtakım kurallar koyuyorlar”

TÜKETİCİLER MUTLAKA E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPSIN

“Bu noktada tavsiyem tüketiciler ücret ödemek durumunda kalırlarsa, hiç üşenmesinler, internet üzerinden başvuru yapsınlar” diyen Ağaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “E-Devlet şifrelerini kullanmak suretiyle Tüketici hakem heyetine başvurabilirler. Ayrıca, ilgili büyükşehir belediyesine de şikayetleriyle, başvurdukları takdirde bizden aldıkları haksız ücretin belki yüzlerce katı bir cezayla karşı karşıya kalabilir bu AVM’ler.”