Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Uzman isimden korkutan açıklama geldi: “Bir salgından söz edebiliriz” İstanbul’da vakalar patladı

Son dönemlerde kızamık vakalarında ciddi bir artış yaşandığı belirtilid. Konuya ilişkin açıklama KLİMİK Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz tarafından geldi. Yavuz, yaptığı açıklamasında kızamık vakalarında büyük artışın olduğunu belirterek, vaka bildiriminin en fazla İstanbul’dan geldiğini söyledi.

Yavuz, açıklamasında kliniklerde tedavi gören 2 erişkin hastadan 1’inin öğretmen olduğuna dikkat çekti. Uzman isim yaptığı açıklamasında, “İstanbul’dan çok fazla vaka bildirimi gelmeye başladı, bir salgından söz edebiliriz gerçekten. Aşılama takviminde bir an önce eski oranlarımıza ulaşmamız gerekiyor” dedi. Aynı zamanda koronavirüse değinen Yavuz, koronavirüsün mevsimsel hastalık gibi görülemeyeceğini belirterek bazı merkezlerde pozitiflik oranının yüzde 50’yi bulduğunu belirtti.

YOĞUN BİR ŞEKİLDE YAŞANIYOR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, yaptığı açıklamasında kızamık enfeksiyonunun yoğun bir şekilde yaşandığını söyleyerek uyarılarda bulundu.

BU ARTIŞIN SEBEBİ

Prof. Dr. Yavuz açıklamasında bu artışın sebebini ise şu şekilde belirtti:

“Neredeyse 2 ayda bir, yeni bir türüyle etkili olmaya devam ediyor. Grip mesela sezon başında yüksek bir pik yaptı, ardından azaldı. Ama Covid halen küçük de olsa pikler yaparak devam ediyor. Günlük ölüm sayıları dünyada 20 bin civarında hala. Türkiye’de takip yapılmıyor mu bilmiyoruz, yapılıyorsa da paylaşılmadığı için bilemiyoruz. Tahminimiz, Türkiye’de de Omicron’un en son XBB1.5 varyantının etkili olduğu yönünde, bu artışı ona bağlıyoruz”

AŞISI VAR

Aşılama oranının yüzde 95’in üzerine çıkması gerektiğini belirten Yavuz, ““Pandemi sırasında daha da çok artan aşırı tereddüdünün de etkisi var. Tereddüt yaşayan insanların anlayacağı dilden, onların kaygılarını gidermeden mücadele etmezseniz bu, kontrolsüz bir şekilde devam eder. Aşı karşıtlığı yapan partiler bile var artık. Kızamık gibi bir hastalık, tek konağı insan, son derece etkili bir aşısı var ve biz kızamık salgını yaşıyoruz. Burada bir sorun var. Kızamık neden sıkıntılı? Çok bulaşıcı bir hastalık. Hava yoluyla bulaşabilme özelliği var. Havada uçarak dolaşabilme özelliği var virüsün bulunduğu partiküllerin. Dolayısıyla bir kişi hastaysa, çok çok sayıda kişiyi etkileyebilir. Örneğin bizim bir hastamız, öğrencisi kızamık olduğu için bir öğretmen” açıklamasını yaptı