Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Bilim Kurulu üyesi açıkladı! Bir süredir gündem olmuyordu.. Koronavirüsle ilgili flaş bir gelişme

Tüm dünyayı etkisi altına aldığı gibi ülkemizde de neredeyse hayatı durma noktasına getirdi. Aşılar ve alınan tedbirlerle birlikte salgın bir süredir etkili değil. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan tarafından önemli bir açıklama geldi.

Turan yaptığı açıklamasına artık koronavirüsün mevsimsel grip olabileceğini belirterek, “Kovid-19 artık bir tür mevsimsel grip, viral enfeksiyon grubuna dahil edilebilir, 3 yıllık sürede virüs yapısı değişikliğe uğradı ve ağır hastalık oluşturma ihtimali azaldı” dedi.

KORONAVİRÜS ARTIK MEVSİMSEL HASTALIK SAYILABİLİR

Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu Prof. Dr. Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada salgında 3 yılın geride kaldığını söyledi. Son duruma ilişkin değerlendirme yapan Turan’ın sözleri şu şekilde:

“Geçtiğimiz haftalarda pozitiflik oranı yüzde 5 civarındayken son günlerde biraz artarak yüzde 10’a ulaştı. Yani kişilerden alınan örneklerin yaklaşık yüzde 10’u pozitif çıkıyor. Bu tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi Kovid-19’da da özellikle mevsimsel değişikliklerle bağlantılı oynamalardan kaynaklanıyor olabilir”

BU DURUMDA MUTLAKA HEKİME BAŞVURULMALI

Turan, ancak enfeksiyonların ileri yaştakiler ve ek hastalığı olan kişiler için her zaman risk taşıdığını belirterek, “Yaklaşık 10 gün boyunca viral semptomları devam eden, bu süreçte hala kendisini kötü hisseden kişiler olabiliyor. Bu noktada şuna dikkat etmek gerekiyor; başta viral enfeksiyon gibi başlayan bir hastalığa uzayan süreçte eğer tekrarlayan ateş, sekresyon kalitesindeki değişiklik gibi ek semptomlar ekleniyorsa üzerine bir bakteriyel enfeksiyon yaşanıyor olabilir. Bu tip durumlarda kişiler tedavilerinin düzenlenmesi için mutlaka hekimlerine başvurmalı.

2-3 HAFTA İÇERİSİNDE KAYBOLUR

Viral enfeksiyonlar sağlıklı bireylerde çoğunlukla 2-3 hafta içerisinde azalarak kaybolur. Fakat bu kişinin vücut direnci, kendine nasıl dikkat ettiğiyle de çok ilgili bir durum. Vücut direnci düşük, ek hastalığı olan kişilerde hastalık daha ağır seyredebilir. Önerimiz, kişilerin hastalık döneminde sıvı alımına dikkat etmeleri, sağlıklı besinler ve vitaminlerle kendilerini desteklemeleri” ifadelerini kullandı.