Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Dün almayan herkes kafasını taştan taşa vuruyor! Büyük zam geldi: Ankara, İstanbul, İzmir tüm Türkiye’ye açıklandı

Brent petrolün düşmesi ile birlikte akaryakıt fiyatlarına geçtiğimiz gün peş peşe indirim gelmişti. Ancak dün sabah saatlerinde gelen son habere göre akaryakıta gece yarısı zam yapılacağı açıklanmıştı. Dün almayan herkes pişman oldu. Çünkü sektör yetkililerin aktardığı zam duyurusu gece yarısından itibaren hemen pompa fiyatlarına yansıdı.

Dün almayan herkes kafasını taştan taşa vurdu! Büyük zam geldiği açıklandı. Başta Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere tüm Türkiye’de akaryakıt fiyatları değişti. İşte son gelişmeler..

PEŞ PEŞE İNDİRİM YAPILMIŞTI

Başta Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş akaryakıt fiyatlarını rekor seviyelere çıkarmıştı. Küresel gelişmelere bağlı olarak brent petrolün düşmesi uzun bir süredir akaryakıt fiyatlarına indirim olarak yansıdı. Motorin bir süredir 20 TL’nin altını görememişti. Ancak gelen son zamlarla sürücüler bir nebze de olsa memnun olmuştu.

FİYAT TABELALARI DEĞİŞTİ

Brent petroldeki ani değişiklik sonrasında gece yarısından itibaren akaryakıt fiyatlarına zam geldiği açıklandı. Hemen fiyat tabelaları değişti. Motorine 81 kuruşluk zam yapıldı.

Motorin fiyatlarına gelen 81 kuruşluk zam sonrasında İstanbul’da fiyatlar 20 TL 50 kuruş, İzmir’de 20 TL 98 kuruş, Ankara’da ise 20 TL 91 kuruşa kadar çıkmış oldu.

AKARYAKIT NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.