EkonomiEditörün SeçtikleriGenel

Asgari ücreti 20 bin TL’ye çıkardılar! Çalışan bulamıyorlar: Gece çalışana ek 250 TL fark ödenecek

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki büyük deprem sonrasında bölgedeki işverenler işgücü kaybına uğradı. Bu da ücret politikaların değişmesine neden oldu. İşçiler resmen karaborsaya düşünce pek çok işveren asgari ücreti 20 bin TL’ye çıkardı. Gece çalışana da ek olarak 250 TL fark ödenecek.

Sabah Gazetesi’nden Feride Cem’in aktardığı habere göre depremden sonra hızla ayağa kalkmaya ve üretime başlayan pek çok fabrika çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor. Bölgede işçi karaborsası oluştuğu öğrenildi. Bazı fabrikalar siparişleri yetiştirmek için diğer fabrika çalışanlarına teklif götürdüğü öğrenildi.

“BU FARKI VEREMEYECEK ÇOK FİRMA VAR”

İşverenler yaptığı açıklamasında, “Göç nedeniyle çalıştıracak eleman bulmakta zaten zorlanıyoruz. Bunun üstüne bir de çalışanlarımızı elimizden almaya çalışan fabrikalar var. İşçilerimize ‘Bizimle çalışırsan gündüz 100 TL, gece vardiyasında da 250 TL fark veririz’ diyorlar. Bu centilmenliğe yakışmıyor. Bu farkı veremeyecek çok firma var” açıklamasında bulundu.

İşverenler Sabah’a yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Nitelikli personelimizi kaybetmemek için yaşadığımız büyük zorluğa rağmen maaşlarına ciddi zamlar yapıyoruz. Asgari ücret kendiliğinden 15-20 bin liraya dayandı. İşçilerimizin makul ücret artış taleplerini imkanlarımız nispetinde karşılıyoruz. Nitelikli elemanda ise çok daha yüksek rakamlar söz konusu”

GECE ÇALIŞANA 250 TL FARK

“Gece çalışanlarına 250 TL veririm” denildiği öğrenildi. Gece ailesini yalnız bırakarak çalışan pk çok kişinin bu teklifi kabul ediyor. İşverenler, “Bu durum uzun vadede esnafa da zarar verecek. Fırıncı, berber, cafe-restoran gibi küçük işletmeler çalıştıracak adam bulamayacak. Çünkü burada çalışan kişiler ‘gider fabrikada çalışırım en az 15 bin lira alırım’ diyecek. Bunu verecek sanayici sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor” diye konuştu.