Sağlık

Salgının yayılması imkansız görülmüştü! 215 farklı köy daha karantinaya alındı! Peki şimdi ne olacak?

Mart ayı başlarında yurt dışında başlayan salgın Türkiye’de ilk kez görüldüğünde Sağlık Bakanlığı durumu müdahale edildiğini açıklamıştı. Virüsü salgınına yönelik aşı çalışmaları başlatılmış ve durum kontrollü şekilde sürdürülüyor, denmişti. Fakat planlamalar beklendiği gibi gitmedi. Virüs hızla yayılmaya devam etti. Zonguldak’taki 215 farklı köy karantinaya alındı.

Zonguldak’ta karantina altına alınan ilçeler arasında Ereğli, Gökçebey, Alaplı, Kozlu ve merkeze bağlı farklı köyler yer alıyordu. Bu köylerin ağıllarında ve ahırlarında bakılan koyun, inek ve keçilerde şap hastalığı olduğu tespit edildi. Köylülerde panik hali başlarken üretilen aşının kullanılabilmesi için virüsün yayılmaması adına karantina önlemi alınmaya başlandı.

VİRÜS İÇİN ALINAN TEDBİRLER NELERDİR?

Devrek ilçesinde toplamda 215 farklı köy tamamen kapatıldı. Karantina altındaki köy için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri aşılama çalışmalarını hızlı bir şekilde başlattı.

İlk kez Türkiye’de görüldüğünde konuyla ilgili hızlı bir şekilde aşı çalışması başlatılmış, mezbahalara gidiş dışında tüm nakiller durdurulmuş, hayvan pazarları sessiz olarak kapatılmıştı.

Şap virüsü ile ilgili alınan ilk önlemlerden bir diğeri Tarım ve Orman Bakanlığının müdahalesi ile veteriner hekim, teknisyen ve teknikerlerin izinlerinin tamamen iptal edilmesi ve bu olaya yoğunlaşılması yönünde olmuştu.

VİRÜS NASIL YAYILIYOR?

Şap hastalığının yayılışını bilmek durdurabilmekte büyük önem taşıyor. Hasta hayvanların sütü, idrarı, ağız salyaları ile etrafa bulaşması mümkün oluyor. Bu hastalığı taşıyan hayvanlar ise kuşlar, kanatlı hayvanlar, fareler…Hastalığın bulunduğu ortamda bulunan kişi elbisesini doğru şekilde dezenfek etmeden kullandığında farklı hayvanlara da yaymaya sebep olabiliyor.

Bu duruma gelinmesindeki en büyük sebepler arasında görülen yayılım sürecini hızlandıracak tedbirsizlikler başta olmak üzere hayvan nakillerini durdurmanın çok geç yapılması ile hastalıklı hayvanlar üzerinde inceleme yapılmadan piyasaya sürülmesi oldu.