Ekonomi

Son 32 yılın en büyük darbesi enflasyondan geldi! O ülke en zor yılını yaşıyor!

Arjantin’de 2023 verileri görenleri şaşırtıyor. Zira 1991 yılından beridir görülmeyen en yüksek ve tehlikeli enflasyon rakamları gündeme getirildi. Yıllık tüketici enflasyonu geçtiğimiz ay %100’ü aştı. Arjantin dünyada en yüksek enflasyonu gören ülkeler arasına katıldı. Son 32 yıldır bu denli bir yükseliş görülmüyordu.

Başkanlık seçimi öncesinde yükselen bu enflasyonun ek bir baskı oluşturması söz konusuydu. Geçtiğimiz Salı günü paylaşılan verilerde Şubat ayı bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında %102,5’luk artış olduğu fark edildi. Sonuçta 1991 yılından beridir bu rakamların görülmediği de dikkatlerden kaçmadı.

ÜLKENİN %40’I YOKSULLUK İÇERİSİNDE!

Gıda fiyatları bir önceki aya göre yaklaşık %10 civarında arttı. Arjantin sofralarından eksilmeyen sığır eti geçtiğimiz ay bölgenin metropol alanında %35 artış yaşadı. Hal böyle iken nüfusun ortalama %40’ı yoksulluk içerisinde ekonomik olarak alınan maaş artışları da eriyip gidiyor. Elbette ki bu sürece katkı sağlayabilmek amacıyla ülkenin önde gelen isimleri fiyatları sabitleme, kurda kontrolü sağlayabilecek uygulamalar, tüketici fiyatlarının yeniden denetlenerek kontrol altına alınması gibi tedbirler de alınıyor. Fakat başarılı olunamıyor. Buna ek olarak eklenen kuraklıkta durgunluk sürecini hızlandırıyor. Analistler Arjantin hükümeti için yüzde 2’lik büyüme öngörüyor. 2023’te ancak bu büyümenin %3 küçüleceğine inanılıyor.

BU YIL BAŞKANLIK SEÇİMİNE GİDİLECEK!

Bu yıl yapılacak Başkanlık seçimlerindeki ilk maddenin gittikçe yükselen ve haddi aşan enflasyon üzerinden daha çok etkileneceği söyleniyor. Ekonominin krize eğilimli olduğu bu dönemde istikrara kavuşturmak hedefleniyor. Öte yandan ülke başkanı Alberto Fernandes süreci sağlıklı bir strateji ile yönetebilmek için mücadelesini sürdürüyor.

2015 ve 2019 yılları arasında ülkeyi yönetmiş olan savcı başkan Mauricio Macri Koalisyonu tek bir adayın arkasında birleşemiyor. Enflasyonu iki katına çıkarıp %57’yi aştırdığı için seçmen bu konuda büyük şüphe duyuyor. Bir başka aday ise seçimlerde Arjantin’in resmi parası olan Pesoyu Amerikan doları ile değiştirme önerisinde bulunan Javier Milei oldu.