Ekonomi

Elektrikli otomobil pazarında gelişmeler sürüyor! EPDK aralarında Tesla’nın da yer aldığı 119 şirket için şarj ağı lisansı verdi!

Son iki senede Türkiye’de 14 bin 896 adeta ulaşan elektrikli araçlara dair yapılan yenilikler sürüyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 19 şirkette elektrikli araçlar için şarj ağı işletmeci lisansı verilmiş olduğunu ifade etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Türkiye’ye giriş yapmak için hazırlanan elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın yer aldığı 119 şirkette elektrikli araçlar için şarj ağı işletmeci lisansı verilmiş olduğunu açıkladı. Böylelikle bu şirketler ülke içinde şarj istasyonları kurarak elektrikli araçlara şarj hizmeti sunam hakkını elde etmiş oldular.

GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

EPDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; ‘Bütün lisans sahibi şirketler gibi Tesla da Türkiye’de kuracağı şarj istasyonların bütün elektrikli araç modelleri için hizmet sunacak ve şarj hizmeti fiyatının birim enerji (kWh) bedeli üstünden belirleme yapılacak. Türkiye’deki elektrikli ulaşım alanın yapılan düzenlemeler ile dünyada ilk defa şarj ağı işletmeci tanımı mevzuat kapsamı içine alınarak ilgili tüzel kişiler lisanslandırılmış ve yasal olarak da altyapısı oluşturulmuş olundu. Elektrikli araç şarj istasyonlarına dair yapılan düzenlemeler gerek sektör temsilcileri gerekse de yurt dışındaki kurum ile kuruluşlar tarafınca da ilgi ve beğeni ile karşılanmış oldu.

SERTİFİKA ALMA İMKANI OLACAK

Yatırımcıların bu alan için yoğun bir ilgisi mevcut. Elektrikli araç sahipleri, şarj ağı işletmeci lisansı sahibi olan tüzel kişilerin otoparklar, AVM’ler, benzin istasyonları gibi pek çok alanda kuracakları şarj istasyonları ile meydana gelecek şarj ağlarından şarj hizmeti alabilecek ay aynı zamanda artmış olan akaryakıt fiyatları karşısında da daha ekonomik olacak bir şekilde seyahat edebilecekler.

EPDK’nın bütün paydaşları ile sektörü ve pazarı geliştirme noktasında çalışmaları sürmekte. Mevzuata göre şarj istasyonu işletmek adına lisans almak tek yol değil. Şarj istasyonu işletmek isteyenler gerçek ya da şirketler, lisansı olan şirketlerden sertifika alma yöntemi ile şarj istasyonu işletmek için de imkana sahip olabilirler. Böylece sertifika sahibi olan şarj istasyonu işletmecileri, yazılım, ödeme altyapısı gibi birçok maiyet yükseltici kalemde kurtulabilirler’ denildi.