37 yıldır kendi ırkından farklı genlerle yaşamaya çalıştılar! Yasaklı bölgedeki çernobilli köpek popülasyonu 15 nesil yaşama tutunmaya çalışıyor!
Tarihte acı bir leke olarak iz bırakan Çernobil faciası yalnızca bölge halkını değil hayvan popülasyonunu da olumsuz etkiledi. Yapılan çalışmaların sonucunda Çernobil yasaklı bölgede 15 nesildir hayatını sürdürmeye çalışan köpek popülasyonunun ilginç dönüşüm serüveni literatüre geçti. Araştırmalar, 1986 yılında meydana gelen Ukrayna’daki Çernobil nükleer santral faciası sonrası köpek ırkında gen mutasyonundaki değişimleri ortaya çıkardı.
Çernobil faciası bundan 37 yıl önce Ukrayna’da 4 numaralı reaktörde meydana gelen bir anlık arıza ile patlama yaşandı. Dışarıya yüksek oranda radyoaktif madde püskürtüldü. Bu hem atmosfere hem de çevreye zarar verdi. Facianın ertesinde Avrupa, Karadeniz ve Kuzey Amerika’ya kadar giden etki hissedildi. Bu ekolojik felaket genel olarak ırkların popülasyonunu da etkiledi.
YASAKLI BÖLGE İNCELENDİ!
Çernobil faciası sonrası yönetim tarafından evcil hayvanlara yönelik bazı yasaklamalar getirildi. Birçoğu da o dönemde öldürülmüştü. Fakat bu süreçten kurtulan köpekler yasaklı bölgede yaşamlarını sürdürmeye devam etti. Burada bakımları sürdürüldü ve DNA’ları üzerinde inceleme yapıldı. Kronik şekilde radyasyona maruz kalan köpeklerin sağlıklarında ve fizyolojik görüntülerinde ki etkileri gözlemlendi ve 3 Mart tarihinde bir çalışma yayınlandı.
15 NESİLDİR HAYATTA KALMAYA ÇALIŞIYORLAR!
Çalışma kapsamında uzman ekip 302 farklı köpeğin genini araştırdı. 15 nesil boyunca yaşadıkları ve üredikleri tespit edildi. Genetik olarak diğer köpeklere göre farklı ve kapalı bir aile oldukları ortaya çıktı. Ne kadar farklı olsalardı üreme ve köpek davranışlarında atalarından kalan kalıntıları korudukları da fark edildi. Bu durum gelecekteki genetik çalışmalarda bir kolaylık sunacak, denildi. Araştırma ile yapılacak derinlemesine inceleme 400’den fazla köpeğin DNA’sını görebilme fırsatı sunacak.