Sağlık

Uzman isim tuz tüketimi için uyarı yaptı! Fazla tuz tüketimi yapanlar potansiyel böbrek hastası olabilir!

Sağlıklı bir yaşam ve fazla kilolardan kurtulmak için tüketilen besinler son derece önemli. Özellikle faz tuz yeme konusunda oldukça dikkatli olmak gereklidir. Fazla tüketilen tuz hem böbreklere hem de diyeti son derece etkiler. Uzman isimden tuz tüketimi hakkında dikkat edilmesi gerekenler!

Fazla tuz tüketmek vücut için son derece zararlı olabiliyor. Yemeklerde çok fazla tuz tüketmek böbrekler için son derece zararlı olup aynı zamanda olası bir börek hastalığı için zemin hazırlamakta. Nefroloji Uzmanı Dr. Bahtışen Güven ‘Fazla tuz tüketenler potansiyel böbrek hastası olurlar’ diyerek bu konu hakkında ciddi anlamda uyarılar yaptı.

SAĞLIKLI BİRİ GÜNDE 5-6 GRAM TUZ TÜKETMELİ

Yemeğin tadına bakmadan tuz koyanların bir hayli çok olduğunu ifade eden Uzman isim, ‘Sağlıklı bir kişinin günlük yaklaşık olarak 5-6 gram tuz tüketimi yapmalı, kalp, yüksek tansiyon, böbrek sorunu olan kişilerde ise bu miktar 3-3 gram ile sınırlı olmalıdır. Ancak Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin yapmış olduğu araştırmaya göre, ülkede kişi başına düşen günlük ortalama tuz tüketimi yaklaşık olarak 18 gram olmuştur. Maalesef günlük olarak alınması gerekli olan tuz miktarının 3 katı daha çok tuz tüketimi yapıyoruz. Yemeğin daha tadına bile bakmadan tuz atanlar bulunuyor. Bu insanlar potansiyel olarak böbrek hastası olma ihtimali taşımakta’ diyerek konuştu.

BÖBREK HASTALIKLARI ARTIŞTA

Dünya üzerinde her 10 kişiden, ülkemizde ise her 6 kişiden birinin potansiyel böbrek hastası olma riski bulunuyor. Özellikle diyet yaparken tuz tüketimi için son derece dikkatli olmak gereklidir. Uzman isim bu konuda ise dikkat çeken uyarılar yaptı.

‘Ülkemizde ortalama olarak 60 bin diyaliz hastası var ve önümüzdeki senelerde bu sayının 115 bine çıkması bekleniyor. Böbrek hastalıkları bütün dünyada artış göstermekte. Bundan dolayı beslenme alışkanlıkları yeniden gözden geçirilmesi ve günlük olarak yeterli miktarda su tüketimi yapılmalıdır. Diyet için en önemli unsur, fazla tuz alımının sınırlandırılmış olmasıdır. Özellikle işlem görmüş olan hazır gıdalar, tuz içeren gıdalar kontrollü bir şekilde tüketimi yapılmalıdır.