Bilim, Teknoloji

Bilim insanları arılar üzerinde yeni bir keşif yaptı! Arıların kendilerinden daha deneyimli arılara gözlemleyerek bulmaca çözmeyi öğrendikleri ortaya çıktı!

Bilim insanları tarafınca yapılan araştırmada, yaban arılarının dana deneyimli arıları izleyerek bulmaca çözmeyi öğrenmiş oldukları tespit edildi. Konuya dair detaylar!

İngiltere’deki Londra Queen Mary Üniversitesi’nden bilim insanları, ‘sosyal öğrenme’ için yaban arılarının davranışları üstünde etkisini araştırdı. Bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmada, yaban arılarının (bombus arıları) daha deneyimli olan arıları izleyerek bulmaca çözmeyi öğrenmiş olduğu ortaya konulan bilgiler arasında oldu.

ÇÖZÜMÜ DİĞER ARILARA AKTARMAKTALAR

Yapılan araştırma kapsamında bilim insanları, şeker çözeltisine erişmek adına döndürülerek açılabilen kapaklı bir yapboz kutusu yapmış oldular. Kapak, üstündeki kırmızı plakaya basılarak saat yönünde, mavi plakaya basıldığı zaman ise saat yönünün tersine döndürülerek açılmaktadır.

Kutuyu açmak için bilim insanları tarafından eğitim alan arıların, daha sonrasında ödüle ulaşmanın yolunu kolonilerindeki diğer arılara aktarmış olduğunu gözlemlediler. Deneyimli olan arıları izleyerek ödüle ulaşmayı başarmış olan diğer arılan, kutunun diğer plakaya basmış olduklarından da açıldığını keşfetmelerine rağmen, gözlemledikleri yöntemi daha çok kullandıkların görmüş oldular.

UZMAN, ARILARIN SANILDIĞINDAN DAHA ZEKİ OLDUĞUNU AÇIKLADI

Bahsi geçen araştırmayı yöneten isim Dr. Alice Bridges, deneyimlerinin, primatlar ile kuşlarda görülene benzer bir biçimde, yaban arıların da davranışsal ‘eğilimin’ yayıldığını ve sürdürüldüğünü göstermiş olduklarını ifade etti. Londra Queen Mary Üniversitesi’nde Duyusal ve Davranışsal Ekoloji Profesörü ve aynı zamanda ‘Arının Zihni’ kitabının yazarı olan Profesör Lars Chittka şu ifadelere yer verdi;

‘Arıların izleyip öğürebilmeleri ve daha sonrasında de bu davranışı alışkanlık haline getirebilmeleri, birçok insanın sandığından çok daha zeki olarak yaratılmış olduklarına dair bir kanıt sunmaktadır’ dedi.

Bilim insanlarının arılar üzerindeki araştırmaları sürüyor. Son yapılan araştırmalardan biri olarak da yaban arılarının kendilerinden daha deneyimli olan arıları izleyerek bulmaca çözmeyi öğrendikleri ortaya çıkmış oldu. Konuya dair uzman isimden ise arıların sanıldığından daha zeki varlıklar olarak yaratılmış oldukları ifade edildi. Araştırmayı yöneten uzman isim, deneyimlerinin, primatla ile kuşlarda görülene benzer bir şekilde, yaban arılarında da davranışsa eğilimin yayıldığını ve aynı zamanda devam ettiğini göstermiş olduğunu söyledi.