Sağlık

Bu diyeti uygulayanlar dikkat! Uzman isimler keto diyeti hakkında şaşırtan açıklamalar yaptı!

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, düşük oranda karbonhidratlı, yüksek yağlı ketojenik benzeri olan diyetler, daha yüksek olan kötü kolesterol seviyelerine kalp krizine ve de felç gibi sorunlara sebep olabilir.

Son zamanalar da ketojenik diyet gibi yeni beslenme adımları popüler olsa da uzmanlar bu konular da hassas olunması gerektiğini ifade ediyorlar. Yeni bir araştırmada bu tip diyetlerin kalp sorunlarında riski yükselttiğine dikkat çekmekte. Çalışmanın baş yazarı olan Dr. Lulia, ‘Çalışmamaız, karbonhidrat noktasından düşük ve yağ açısında yüksek olan bir beslenme tarzının, artan kötü kolesterol ve daha yüksek kalp sorunları riski ile alakalı olduğunu bulmuştur’ dedi.

ZARARLARI FAYDASIDNAN ÇOK

Stanford Önleme Araştırma Merkezi’nde keto diyeti üstüne klinik deneyler yürüten bir tıp araştırma profesörü olan Christopher Gardner da ‘Bu çalışma bilimsel literatüre önemli bir katkı sunmakta ve zararların faydalardan daha çok olduğunu göstermekte’ dedi.

Araştırmacılar, düşük oranda karbonhidratlı, yüksek yağlı olan bir diyeti, günlük toplam kalorinin %45’inin yağdan ve %25’inin karbonhidratlardan gelmesi olarak açıkladılar.

Konuya dair araştırma yapan insanlar, insanları en az on sene boyunca takip eden Birleşik Krallık veritabanı UK Bieobank’tan alınmış olan sağlık bilgilerini kullanarak, yüksek yağlı olan diyet, uygulamakta olan 305 kişinin diyetlerini standart olan diyetlere sahip ortalama 1.200 kişi ile karşılaştırmış oldu. Ve ortalama 1.8 senelik takipten sonra ve diyabet, sigara, yüksek tansiyon ile obezite benzeri gibi kalp sorunları için diğer risk etkenlerini düzeltme yaptıktan sonra yüksek yağlı diyeti uygulayan kişilerde iki kattan daha çok risk olduğu ortaya çıkmış oldu.

KETO DİYETİ

Keto, akciğer enerjisi için ketonlar üretmek üzere olan depolanmış yağı kullanmaya başlandığında meydana gelen metabolik bir durum olan ketozun kısaltmasıdır. Karaciğer, vücudu kullandığı yakıt olan karbonhidratlara erişimi olmadığı ve açlıktan öldüğünü düşündüğü zaman bunu yapmak için programlanmış bir durumdadır.

Keto diyeti, bir doktorun diğer tedavi yöntemleri için cevap vermeyen epilepsili çocuklarda nöbetleri kontrol altına almanın bir seçeneği olarak 1920’kerden bu yana vardır.