Ekonomi

TÜİK Şubat ayı enflasyonu yıllık bazda en düşük seviyeyi gördü!

TÜİK tarafından Şubat ayı enflasyon verileri açıklandı. Yıllık enflasyon ile aylık enflasyon arasındaki düşüş ciddi bir boyuta ulaştı. Yıllık bazda yaşanan artış son 12 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlarda yerini aldı.

TÜİK tarafından 2023 yılı Şubat ayı enflasyon verileri listelendi. TÜFE değişim endeksi Şubat ayı verisi bir önceki aya göre kıyaslandığında %3,15’i gördü. Bu kıyaslama bir önceki yılın Aralık ayında %10 seviyesindeydi. 12 aylık ortalama verilere bakıldığında ise %71,83 seviyesinde gerçekleşti.

TÜİK EN AZ ARTIŞIN YAŞANDIĞI SEKTÖRLER

TÜİK Şubat ayı verileri bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında en az artış giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Bu grup %21,69 oranında yer kapladı. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın yaşandığı grup %74,34 seviyesi ile otel ve lokanta sektörü oldu.

En az artışın yaşandığı grup % -1,76 ile giyim ve ayakkabı sektörü oldu. Bir önceki yılın Şubat ayına göre en yüksek artış ana grup üzerinde %7,36 ile alkolsüz içecekler ve gıda ürünleri olarak gerçekleşti.

TÜTÜN, İÇKİ VE İŞLENMEMİŞ GIDALARDAKİ DEĞİŞİM

Tütün grubu, işlenmemiş gıdalar, içki ve enerji içecekleri için TÜFE değişim endeksi paylaşıldı. Şubat ayı verilerine göre bir önceki ayla kıyaslandığında %2,62, bir önceki yıl ile kıyaslandığında %55,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre kıyaslandığında %9,87, 12 aylık ortalamaya göre bakıldığında %64,10 oranında gerçekleştiği görüldü.

SANAYİ SEKTÖRÜNDEKİ DEĞİŞİM NASIL OLDU?

Bu değişim Sanayi sektöründeki dört kolda daha farklı olarak gerçekleşti. Taş Ocağı Madencilik grubunda %2,39’luk artış, Elektrik gaz üretim ve dağıtımında %6,78 azalış ile desteklendi. İmalatta ise %2,63 artış görüldü. Yıllık en düşük artış %29,40 ile ana metal ürünlerinde, aylık en düşük azalış %6,78 ile buhar, elektrik gaz ve iklimlendirme ürünlerinde görüldü.