Sağlık

Erken teşhis hayat kurtarıyor! İlk belirtiler yürüme sırasında ortaya çıkıyor!

Çağın virüsü olarak adlandırılan ve her dönem hayatı zehir eden kanser en tehlikeli hastalık oluyor. Erken teşhis hayat kurtarıyor. Uzmanlar bu konuda uyarıyor. İlk belirtiler büyük önem taşıyor. Özellikle yürüme sırasında fark edilen o farklı davranışlar kanserin ilk belirtisi olarak algılanmalıdır. Kanser hastalığının tedavisinde ilk belirtileri fark etmek büyük önem taşıyor. Özellikle vücuda yerleşmiş bir tümörün algılanabilmesi yürüyüş sırasında fark edilebilir.

Konu üzerine Mayo Clinic para-neoplastik sendrom adı verdiği yaygın olarak görülen kanserli tümöre işaret etti. Bağışıklık sisteminin tepkisindeki zayıflık ile tetiklenen bir bozukluk olduğu ifade edilen bu sendromun yumurtalık, akciğer ve meme kanserine sebep olduğu söylenildi. 2019 yılında yapılan araştırma sonrasında bu sendromun tetiklenmesine sebep olan en yaygın kanserin akciğer kanseri olduğu ifade edildi. Ardından meme kanseri ile lenfoma geliyor, denildi.

GÜNDELİK SEMPTOMLARA DİKKAT!

Kanserli hücrenin üretimi ise nörolojik semptomlar, sinir sistemi ve metastazlarda tümör istilasından kaynaklanıyor. Başlangıçta kişide belirtileri özellikle gündelik hayattaki davranışlarında daha çok açığa çıkıyor. Uzmanlar bu konuda uyarıyor. İlk aşamasında yürüyüş sırasında dengesizlik kendini gösteriyor. Zamanla kişi etrafı çift görmeye başlıyor. Motor becerilerinde ve ince işçiliklerde gittikçe zorlaşan bir döneme giriliyor. Bunlar başlangıçta fark edildiğinde ilk adım atılabilir ve sürece yönelik önlem alınabilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN BELİRTİLER NELERDİR?

Klinik tarafından yapılan araştırmadaki o ilginç detay herkesi şaşkınlığa uğrattı. Aslında kişiye kanser teşhisi konmadan önce bu tetkiklerin aylar, belki yıllar önce var olmaya başladığı ve bundan yıllar sonra ortaya çıkabileceğini ifade etti. Konu ile ilgili bu tarz durumları yaşayan kişilerin %60’ının ortak olarak yaşadıkları belirtilenler arasında şunlara yer verildi:

  • Uyku bozuklukları
  • Baş dönmeleri
  • Görmede problem yaşamak
  • Kas kontrolsüzlüğü
  • Yürüme ve dengeleme de güçlük
  • Göz hareketlerinde ve konuşmada hasar